Hätäpaiseet

Kiinalainen Lin Jutang tuumasi, että länsimaisen ihmisen tekee rauhattomaksi ja onnettomaksi kolme seikkaa: tehokkuus, täsmällisyys ja menestymisen (= pikavoittojen) tavoittelu. Kiire leimaa nykyelämää.

Sopii muistaa mitä Tuntemattoman sotilaan Koskela sanoi: ”Kiiru on pidettävä ajallansa, mutta hätäillen tekemällä ei synny kuin kusipäitä mukuloita.”

Ja katso, näin on käynyt kun seuraa viritetyillä mopoilla kaahaavia teinejä.

Me suhtaudumme lajitovereihimme, ja itseemme, koneina ja elämään kaupankäyntinä. Lataudu ja purkaudu, on aikamme slogan. Jos vänkäät vastaan, olet hiekkaa saalistusautomaatissa.

Ei nykyihmisen silmä lepää kauniissa luontokappaleessa. Hän lyö sen mielessään lihoiksi ja laskee kilohintaa.

Puistossa ulosmittaaja näkee hukattua tonttimaata. Paljonko neliöitä ja kuutioita vaahteroiden sijaan mahtuu?

Syylliseksi vouhottamiseen on väitetty luterilaista työmoraalia. Se on Lutherin herjaamista. Kyse on preussilaisesta kurinalaisuudesta. Tottelevaisuus on suomalaisluonteen pahin vika. Sitä opettivat meille monarkistinen Ruotsi, tsaristinen Venäjä ja natsi-Saksa.

Näitä hätäilyjä olen havainnut itsessäni: tietokone ei lataudu tarpeeksi nopsaan tai pankkiautomaatilla muut viipyilevät pitkään. On oikein nipistettävä itseään ja hoettava: Elä hötkyile!

Muuan tuttavani jaksaa kuunnella muita kolme minuuttia. Sen ajan kesti nuoruutemme single-levy.

Bemari- ja Audiautoilijoilla on aina kiire ohittaa. Helvettiinkö heillä on hätä? No, juuri sinne. Tai sitten ulosottomies on kannoilla kun liian kallis kärry tuli hankituksi.

Nykyväki pelkää hiljentymistä, pysähtymistä, tekemättä jättämistä. Siinä

saattaa joutua silmäkkäin itsensä kanssa ja mittaamaan ennakkoluulojaan ja piilovaikuttamisen eli aivopesun, vammoittavaa vaikutusta.

Josko sitä on onnellinen kun liian ujo, varautunut ja vetäytyvä vaahdotakseen jostakin maallisen väliaikaisesta. Sielun on suvaittava pitää sunnuntaita.

 

IMMU

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu