Aattohoito

Kylä sijaitsi saaressa yli 10 kilometriä H:n kirkonkylästä itään. Jään yli ajettaessa kuuli kuinka pakkanen kiristyi aattoiltaa kohti. Jää rasahteli, paukkui ja valitti kumeasti.

Hiljalleen laantuva tuuli oli asettunut heti aamusta pohjoiseen. Se nipisteli poskilihoja. Hämärä kumartui vähä vähältä nousevan päivän edessä.

Jäältä päästyä oli jo valoisaa ja alkoi tasainen nousu pitkin vaaran kuvetta. Poika oli hautautunut reen takaosaan vällyjen alle ja kuvitteli kuinka metsästä kuului mustia huutoja.

Vaaran laella hevonen pysähtyi itsekseen. Sen kyljet olivat valkoisessa kuurassa ja se päristi suustaan valkean höyryn. Turpajouhet kimmelsivät hopealankoina.

Eno nimeltä O antoi hevosen puhaltaa rauhassa. Hän nosti turkkinsa kellastunutta kaulusta pystympään, sytytti piippunsa ja jäi katsomaan huurteisten puiden välistä alas lumiselle pellolle ja kaukana näkyvien vaarojen taakse.

Vasta vuosia myöhemmin poika ymmärsi mitä elämän koulima mies olisi puhunut, jos olisi halunnut pitää omakohtaisen joulusaarnan.

Aattoaamun hiljaisuus tiivistyi pojalle sittemmin eteen tulleissa Bertrand Russellin ajatuksissa maailmasta johon tuli pyrkiä, maailmasta, jossa elää luova henki, jossa elämä voi olla ilon ja toivon täyttämä seikkailu, joka perustuu ennemmin rakentamisen ja luomisen iloon kuin omistamisen haluun tai toisten omistamien asioiden kadehtimiseen.

Sen on oltava maailma, jossa kiintymyksen tunteita voidaan esittää vapaasti, jossa rakkaus valtaa hallitsemisvietin, jossa onnellisuus ja elämää rakentavien ja sitä rikastuttavien henkisten ilojen vapaa kehitys syrjäyttävät julmuuden ja kadehtimisen.

Näihin sanoihin saattoi vuosien kuluttua tiivistää työn parkitseman enon hiljaisen hetken aattoaamun maailmassa.

Kun eno maiskautti hevosen liikkeelle, niin poika oli varma, että silloin saattoi nähdä kuinka ihmisen silmissä voi välkähtää jotain yötaivaan tähtien räiskeestä.

Levollista joulua mahdolliselle lukijalle.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu