Uusi kuosi

Uutena vuotena ennustetaan tinasta. Ja tinassa. Tulevaisuuden ennustaminen on, kuten Ahti Karjalainen kokemuksesta oppi, ennustamisen lajeista vaikein.

Oma tulevaisuuteni, arvattavasti, täyttää kaikki toivottomuuden ehdot. Kaikki mistä on saanut nautintoa, on kohta kielletty.

Kihdin takia poistettiin ruokavaliosta muikut (vain 200grammaa), katkaravut ja kateenkorva. Nyt muista syistä lista piteni: voi, suklaa, kuohukermalla lotraaminen.

Uutena vuotena luvataan. Rikonkin kaikkia seitsemää kuolemansyntiä ennen kuin sekin kielletään.

Ahneeksi alan heti. Meille on tolkutettu, että ahneella on paskainen loppu. Ahneet rikkaat ovat ajatusta viljelleet päästäkseen riekkumaan maan päällä toistenkin rahoilla. Näin he ovat haistattaneet pitkät peet jorinoille kirkkaammasta kruunusta tuonpuoleisessa.

Ylpeäksi ryhdyn oitis. Raamattu väittää, että ylpeä kompastuu ja kaatuu. Asia on ihan kokemuksesta juuri päin vastoin. Alati tässä tuntee ylpeiden anturat selkänsä päällä.

Kateus on tärkeää. Sehän on koko uusliberalistisen kapitalismin käyttövoima.

Kohtuuttomuutta ruoassa ja juomassa alan noudattaa. Totuus on, että missä kohtuus loppuu, siinä riemu repeää.

Haureuteen pyrin, no, elinvoimaisesti. Haureus tuo elämään siitä puuttuvan jännitysmomentin eli kiinni jäämisen pelon. On maailma tosin niin roisin suvaitsevaiseksi mennyt, että haureutta on mahdoton harjoittaa. Ennen omatunto näet kolkutti, nyt se vain ennakkovaroittaa, että joku saattaa nähdä.

Vihan toteuttaminen on vaikeinta. Viha on niin hieno tunne, ettei sitä pidä tuhlata merkityksettömiin kohteisiin. Kirjoitettu on, että rakasta lähimmäistäsi kuten itseäsi. Entä kun osuu vihamaan itseään?

Laiskuutta, joka on luonteenomaisin piirteeni, alan karttaa. Millainen sitä voisi olla? Dynaaminen, pitkäjänteinen statushakuinen moniosaaja. myönteinen, ulospäinsuuntautunut, joka asiaan puuttuva suulas kaikkitietävä ainaiskiirehtijä, pakkolakien haasteita karttamaton business to business -taloustaikuri, rutiineja rikkova…tai, no, raukaisee niin, että jos vuoden loppuun ihan vain vielä vanhalla elämännäkemyspohjalla makoilisi.

Kaikkien eduksi…

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu