Luovan lahjat

Nykyihmiset ovat mieltyneet mahtilohkaisuihin varsinkin omista tekemisistään rehvastellessaan. Esillä ovat etenkin älykkyys ja luovuus. Suomea kun seuraa niin luovuuden huipulla ovat stand up-hölöttäjät ja tv-kokit.

Suoimi onkin (HS 19.1. 2016) huuhaamaailman viidenneksi luovin  maa.

USA:ssa on perustettu Parempi lapsi-instituutti. Se takaa kasvattavansa lapsista luovia. Oheismateriaalin avulla lisätään älyä. Tarjolla on kirja ”Miten moninkertaistan lapseni älykkyysosamäärän?”

Instituutista voi tilata pahvitauluja, joissa on suurmiesten ja keksijöiden kuvia. Niitä kun vilauttelee yksivuotiaalle, tämän pääkopassa alkaa ruplattaa tihenevästi. Nämä lapset haluavat kuulemma jo viisivuotiaina oppia useita kieliä, soittaa viulua, ratkaista ydinfysiikan probleemoita ja lukea filosofiaa. Ai, armon Luoja!

Tuommoiseen ahjoon lapsensa työntävät semmoiset vanhemmat, jotka pitävä itseään ”parempana väkenä”. Siis äkkirikastuneet ja vaille todellista sivistystä jääneet pelurit. Tunteehan itse kukin näitä alituisesti lastensa erinomaisuudesta kälättäviä ja siten seuraelämän tuhoavia egoisteja.

Meidän työläisten ja menestyjien lasten välillä oli lapsuudessani ero, että menestyjät tyrkkivät lapsiaan ja ahdistelivat, meillä harrastettiin ihan vapaasta tahdosta. Tukea kyllä sai mutta myös järjen ääntä käytettiin.

Joskus tekisi mieli kysyä lastensa sortajilta, että mikä se onkaan ero puujalan ja puupään välillä? No, puujalka ei periydy. Ihmelapsilla on tapana jäädä ihmelapseksi.

Luovuus on näet ennen kaikkea kykyä karsia omia rönsyjä. Minä tunnen ripavakallisen huippuluovia, jotka ovat itsetunnottomia, epäluuloisia, sisäänpäin kääntyneitä, varautuneita ja ihastuttavan ujoja. He ajautuivat yksinäisiin ammatteihin, koska tajusivat, että epä-älyllisissä työyhteisöissä muita näkyvämpi luovuus palkittaan vain vihamielisyydellä ja vähättelyllä.

Paljon meuhkataan luovuudesta ja kohta kai taas vaaditaan koulusta vähennettäväksi hömppää, siis taide- ja harrastusaineita.

Kun työpaikallesi ilmestyy ylivirkeä luova pomo, niin ole varuillasi. Hän ryhtyy uudistamaan. Toimella on nimikin: luova tuhoaminen.''

SSS-hallituksen saavutus lie sitten luova uhoaminen.

IMMU

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu