Mielioppi

Ihmisen elämänkulkua ohjataan sieluviisaiden mukaan myös tietoisuuden tuolla puolella, aivojen uumenissa sijaitsevassa mielihyväkeskuksessa.

Vietit viettelevät ensiksi toimintoihin. Niiden tyydyttäminen tuo mielihyvää ja kylliksi saatuaan ihminen latistuu entiselleen – häijyksi arki-ihmiseksi.

Tätä kutsutaan kohtuudeksi. Kohtuus kaikessa -ajattelu on maailman pirullisimpia keksintöjä. Sitä vallanpitäjät hyödyntävät, koska se kesyttää ihmisen.

Säyseää keskinkertaisuutta arvostetaan. Tässä yhteisessä nukketeatterissamme onkin palkitsevaa olla ohjaajana, sätkynukeissa kun ovat narut valmiina.

Elämän moninaisuuden takaamiseksi on onneksi ihmisiä, joilla mielihyvämekanismi on häiriintynyt. He ovat alttiita lankeamaan kohtuuttomuuksiin.

Mitä niitä nyt on? Alkoholiahneus, kiimailmiö, syömähimo, vallanhalu ja vastenmielisin kaikista ylityöteliäisyys, jolla monet addiktit ovat ansiokkaasti työpaikkahenkeä tärvelleet.

Moni merkittävä suomalainen tilitysaltis julkkis on toimeentuloriippuvainen naistenlehdistä.

Paljon on raittiita, joskin muuten ihan järkevän tuntuisia ihmisiä, jotka ovat riippuvaisia viinasta. Jos juoppoja ei olisi, he menehtyisivät.

Lisääntyvä ryhmä on sotariippuvaiset. He eivät saa rauhaa ennen kuin sota syttyy.

Riippuvuutta ei ihmisessä hevin hyväksytä. Mutta on sillä usein hyvätkin puolensa.

Muuan kaverini pääsemättömissä naisaddiktiosta. Vastikään hän tässä pyörähti ja kehui tavanneensa illalla identtiset kaksoset.

– Onnistuitko? kysyin koska hän ilmiselvästi halusi kysyttävän.

– Kyllä ja ei, hän hörähteli.

Joskus tuntuu, että intohimo tosiaan voi tuhota ihmisen. Mistähän sitä itse olisi riippuvainen, missä lankeaa kohtuuttomuuksiin, on pääsemättömissä?

Parasta on kyltymätön makailu sohvassa kokopäivätoimisesti pihaoravaa tarkkaillen kun vaimon ruohonleikkuri pärisee.

Niukkaliekkistä elämää viettävällä ei paljon mahdollisuuksia ole. Hankala olisi elää ellei päivittäin saisi kuulla Chopinia cis-mollinokturnoja, lukea yötä vasten Tšehovia tai Anna Ahmatovaa ja aamuhartaudeksi otosta Laotsen Salaisuuksien tiestä.

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu