Löylyrauha

Mikään ei nyky-Suomessa ole enää pyhää. Rusikointilistalle on päätynyt jopa sauna. Sitä on ruvettu muuttamaan työ- tai vaatehuoneeksi

Kerrostaloissa sen tietysti ymmärtää. Nousuvuosina kaikki tahtoivat valjun hikipöksän keskelle pikkuhuoneistoa.

Lapsuuden saunoista jäi mieleen kun äiti oli aika peto kuuraamaan tulikuumalla vedellä ja juuriharjalla. Jos valitti, niin äiti kiteytti, että kultaus kuluu, siannahka kestää.

Sittemmin kävin enojen kanssa saunassa. Kiukaan lämmetessä mentiin lähikaupunkiin Kettus-Vännin taksilla. Alibina oli työsaappaiden osto. Minä olin mukana maskottina.

Ennen löylyyn menoa, lauteilla ei ryypätyy, enot korkkasivat. He joivat Koskenkorvaa, latoviinaa. Etiketissä oli näet yhdeksän latoa.

Enot muistuttivat, että anna aina naisten nousta edellä lauteille. Mukavia ovat näköalat silloin.

Mukavia olivat puheetkin. Joskus osuu kohdalle tyyppejä, joilla kieli on voideltu pirusta erittyneellä talilla saunassakin. Josko he valmistautuvat Taivaan Pannuhuoneen ikilöylyihin?

On niitä paljon kiihkosaunojia.Yli sata pitää olla lasissa. He ovat aina tyrkyttämässä saunaa vaikka vieras ei välittäisi. Minä laistan jo siksi  toisten mökeillä ravaamisen.

Saunassa on huumoria. Naisporukka harjoitteli taannoin Sulkavan soutuihin. Rannalla savusi sauna, mies istui laiturilla ja huusi: Tahtooko tytöt kylpee? Peränainen huhusi vastaan, että ei me mieheltä, joka ei osaa sanoa ärrää.

Järjettömintä ovat löylykisat. Sananlasku opastaakin, että hullu kylpee että nahka lähtee.

Saunassa ei pidä puhua politiikkaa. Siellä puhutaan viinasta, naisista ja urheilusta.

No, sauna hauduttaa sielun mutta nykyaikana alkaai arvuutella, että miltä maailman kylmiltä kiukailta on peräsin se löyly, jonka lyömä maamme johtoporras on.

Tähän ikään olen kylpenyt lukuisissa saunaversiossa: telttasaunassa, tynnörisaunassa, seppelpääneitojen kanssa yhteissaunassa. Paras savusauna on ollut Rääkkylän Oravisalossa, jossa muuten Esa Pakarinen syntyi. Järveä ei ollut lähellä mutta isäntä nosti kaivossa jääkylmää vettä ja kumosi ämpärillisen päälle.

Saunasta saa elämänviisautta: suu on kuin saunan ovi, jos sitä pitää liiaksi auki, lämpö katoaa.

IMMU

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu