Korrekti näytös

On selvitetty, että hyvyys ja kiltteys vammauttavat ihmisen henkisesti pahemmin kuin juoppous. Siksi niin monen kallossa ritisee. Nykyominaisuuksia ovatkin koppavuus ja kyvyttömyys asettua toisen asemaan surussa eikä etenkään ilossa. Rotan häikäilemättömyys ja apinan raivo ovat arvossaan.

Aina on silti heitä, jotka uhmaavat yleistä massamenoa. Yksi heistä on Ojarumpu, olkaveljeni. Lempeän hyväntahtoisesti, solvauksiin lankeamatta, hän usein ottaa YK:n kadottaman roolin. Kun Ojarumpu sovittelee, kuulostaa kuin hurskas urkuri tavoittelisi katedraalissa kaanoneita.

Jos Ojarummulle ihmettelee miksi eduskunta, vastoin kansan tahtoa, tyytyy keskivertoihin ministereihin, niin Ojarumpu tähän: ”Eunukkien maassa on impotentillakin kysyntää.”

Ojarummulle on turha pauhata, että vilunki on loitontanut politiikasta. Höylätyn laudan sijasta politiikassa tarvitaan metrin halko. Ojarumpu vain lisää filosofisesti: ”Poliitikot vaativat joelta (=kansa) puhtautta mutta pilaavat lähteen.”

Arjessa Ojarummun korrekti käytös kävi vastikään ilmi. Kyyrysyrjän Osku, tohtorismies, pyysi meitä muuttoapuun. Rouva tahtoi loitota parisuhteesta. Auliisti tässä tilanteessa menimme.

Jos kaikki olisivat tohtoreita, kuka tekisi oikeat työt?

Osku odotteli kovat kaulassa ja rouva leijui läsnä, kälättäen. Moista häirintää vieroksuimme, emme ääneen, tietenkään.Eräällä ovella rouva valpastui. Se oli hänen ateljeensa. Rouva näet ilmensi sielukkuuttaan taidemaalauksella. Hän toi julki:

 – Olkaa varovaisia, siellä on kaksi vielä märkää taulua.

Ojarummun silmien läpi kävi sininen leimahdus ja mestarillisesti pallon haltuun ottaen hän muotoili, korrektein äänenpainoin:

– Ei hätää, ylläni ovat vanhat työvaatteet!”

Rouva nakkasi kulmakarvansa takaraivolle ja katosi. Osku silmäsi Ojarumpua kiitollisesti ihaillen. Minä taas silmäsin Ojarummun pään yllä leijuvaa YK-sädekehää peläten, että joskus se vielä tipahtaa hänen kaulaansa hirttosilmukaksi.

 

IMMU

 

 

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu