Mielitaito

Tohtoritasolle yltäneet henkilöt ovat todistaneet, että jokapäiväinen hötkyilyelämä tekee hyökkäyksiä mielenterveyttä vastaan. Tapulissa kilkattaa.. Mutta ihmisellä on kyky, jolla hän pyrkii palauttamaan tasapainon.

Parhaiten balanssi onnistuu kuulemma ihmisen löytämässä mieluisassa ympäristössä, mielipaikassa. Se luo tilanteen, jota ihminen tuntee kykenevänsä hallitsemaan ja jossa häntä ei salahankkeilla yllätetä.

Tältä pohjalta ymmärtää, että SSS-hallituksen mielipaikka on tavallisen työntekijän lompakko. Karvahattukansalla on myös mielipaikkoja. Moni aviomies arvostaa lähiökuppilan vapautunutta ilmapiiriä. Toinen on mieltynyt hullun lailla hölkkäpolkuihin.

Koska on pimeä aika olen hakeutunut useasti omaan mielipaikkaani. Lähipiiri muistaa, että se on Artekin sohva. Vaimolla on olohuoneen toisella puolella samanlainen.

Havainnointikykyinen kävijä hoksaa kumpi on kumman vaikka käyttöaste ei varsinaisesti näy laatutuotteessa. Ojarumpu, olkaveljeni, tosin on väittänyt, että sohvista kyllä näkee kumpi meistä hoitaa ulkotyöt. Jotkut ovat suustaan noin osoittelevia.

Kullttuurin edistäjänä sohva on ykköslajia. Nuoruuden hullutuksia oli matkustaa junalla Siperian halki, mutta kun luin Tšehovin Sahalinin sain reissusta paljon paremman yleiskuvan. Merille en ole lähtenyt, vaikka etorailitilanteen koittaessa olen uhkaillut, koska Moby Dickin myötä olen kokenut huimia seikkailuja. Afrikkaan olen tunkeutunut Kongo-jokea pitkin Conradin Pimeyden sydäntä useita kertoja lukiessa. Aina siinä on yllätyksiä.

Lentokoneessa en ole ollut vuosiin. Enkä ajellut päättömästi autolla ympäriinsä.

Maailman voi kokea kotonaan. Tosiasiassa erakot maailman syvimmin kokevat, eivätkä ylitoimeliaat ainaiskiirehtijät.

Vuodenaikojen vaihtelun seuraaminen sohvalla selällään on palkitsevaa. Tontillani on lukuisa määrä puita: vaahteroita, koivuja, kuusi ja kataja.

Ei tarvitse metsissä, soilla ja lumessa rämpiä. Keväällä puut alkavat työntää lehtiä, syksy vie ne mullaksi jälleen.

Tämä asiantila sopii minulle näinä hötkyilyn aikoina. Mielipaikassa alkaa uskoa, että maailmaksi kutsutun pirunnyrkin palikat alkaisivat lopultakin loksahdella paikoilleen.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu