Lumppuasema

Nykyaikana kun ihmissuhteet ovat väljentyneet, ovat parisuhteet kiristyneet. Lehdissä kerrotaan välien selvittelyistä etovia yksityiskohtia, että semmoista pahuutta tavatessaan joutuu kääntelemään sivua sukkelasti, vilunpöyryt mahanpohjassa.

Tuota tuumasin askeltaessani Valkeisenlammen viertä. Valoa ajatuksiin ei ollut luvassa. Rinnalle näet rähvelsi Ojarumpu, olkaveljeni.

– Mitä mieltä, Pohjoismaiden aivokuningas, olet nykyajan parisuhteista? otin nopsasti aloitteen.

Ojarumpu ilmiselvästi tuumasi tovin, että loukkaantuako aivokuninkaasta. Ei kuitenkaan loukkaantunut:.

– Sanomista tuli eilenkin.

– Valaisset?

– Otin siinä illalla, no, otin mitä otin ja riehaannuin pohtimaan, että onko puolisolla ja minulla enää mitään yhteistä.

– Ääneenkö pohdit? Uhkarohkeutesi…

– Annapa arpeutua. Puoliso silmäsi ja sanoi, että vihittiin meidät sentään samana päivänä.

– Nohevasti nokkasi. Ehkä ei rakentavasti. Osaavatkohan ihmiset enää tasoitella ja löytää myönteisiä näkökulmia parisuhteesta?

– Kerronpa sinulle enostani Villestä H:n kirkonkylässä. Hän ei ollut rettelöherkkä henkilö. Opit samalla vastaisen varalle arjen pehmeää parisuhdepsykologiaa.

– Mielelläni kuuntelen Salomon-tasoista viisauttasi.

Ojarumpu silmäsi epäluuloisesti. Jatkoi silti:

– Villellä oli menneinä aikoina hevonen. Eräänä iltana hän ponkaisi petistä ja sanoi menevänsä talliin tarkistamaan onko hevosella kuumetta. Meni tunti ja puoliso loikkasi vuoteesta kurkkimaan ikkunasta, että missä se viipyy. Kohta hän havaitsi kuinka Ville ilmestyi pöksyjään kohennellen piian aitasta.

– Älä heleketissä! minulta pääsi.

– Ville tuli tupaan ja puoliso heristi nyrkkiä: se lumppu lähtee heti.

– Älähän nyt, tyynnytteli Vilikki. Mistä tähän äkkiä hankitaan yhtä kova työihminen? Ja katsotaan rauhassa, jos se parantaa tapansa…

– Taitavat olla aviossa yhä?

-Ja lujasti, Villen emäntä ei ole ärjy vaikka hänessä onkin vääpelin ominaisuuksia. Hän on tajunnut, Villen kanssa kun 60 vuotta ollut, että jos menee yhteen mitättömistä syistä, niin mitättömistä syistä eroaakin.

IMMU

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu