Lukuhoukka

Kesä koittaa ja joutoaikaa jää niille, jotka eivät kärisytä tontin rajalla haisevaa grilliään, paahda moottoritietä rattia puristaen, että se on käsiin sulaa tai hermostu kun tuttavaperhe heläyttää kesämökin portilla: Me tässä, hei!

Moni perhe hakeutuu kotimaan ainutlaatuisesta kesästä aurinkorannoille. Riitaahan siitä sikiää kun vaimo hinkkaa tuolin liki tuleen Josén rikittäessä katseellaan tai mies olisi valmis sylinantiin keinuvalanteisen Marian kanssa,, no, siltä seisomalta.

Parasta on päätyä lukemaan kotiin, etuna on oma tyyny ja kotivessan edut.

On aika palata vuosikymmeniä sitten luettuihin klassikoihin, kestäviin.

Annan tietopaketin eräiden klassikkoaarteidemme sisällöstä. Jos nukahtaa niin näillä välihuomautuksilla pääsee kirjaviisaan kirjoihin:

Väinö Linna: Tuntematon sotilas:

Suomen kunniakkaaksi armeijaksi tarkoitettu resuinen, kaikelle pyhälle irvistelevä ja ruokaa varasteleva sakki juo kiljua ja häviää, esimiehistään kokkapuheita viljellen, sodan.

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla:

Kirkkoherran kopea natsirouva nöyryyttää torppariaan ja ryöstää tämän maat. Torpparin poika ryhtyy pyssysille. Runsas kirosana-aarteisto, ykkösosassa esiintymistiheys 232 voimasanaa. Vitjamuna esiintyy neljästi.

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä:

Kurittomat anarkistiveljekset haistattelevat papistolle ja muulle vallasväelle. He polttavat kaljapäissään nujakoidessaan jouluaattona saunansa. Taantuvat sittemmin maalaisliittolaisiksi.

F.E. Sillanpää: Nuorena nukkunut:

Porvarispoika poimii maalaisneidon viattomuuden kukkasen eikä ota, luokkansa ajatusmaailman mukaisesti, vastuuta seurauksista.

Kalle Päätalo: Iijoki-sarja (26 osaa):

Pöllimetsässä ahavoitunut Kalle levittää sivutolkulla ohutta kerrosta voita ruisleipäpalaselle.

Hannu Salama: Juhannustanssit:

Raikas antiikin draamoihin pohjaava kokonaisuus turvansoittoa, naimista, kuolemaa ja jumalanpilkkaa keskikesän riemukarkeloissa.

Heikki Turunen: Simpauttaja

Umpikiero renki ryhtyy suurtilallisen palkkamunaksi, koska on niin mukava kusettaa tyhmiä.

Ilmari Kianto: Ryysyrannan Jooseppi:

Kirput, luteet ja täit keskeisissä rooleissa. Kutisuttava lukukokemus.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu