Kelatorstai

Helatorstain aamu kello viisi. Kuinkas Zen sen muotoilikaan: Aamun kauneus / joka kukkii tunnin / ei eroa jättipetäjästä / joka elää tuhat vuotta.

Suvainnette kelata tänä torstaina onnea:

On selvitetty, että onnellisuudesta puolet on perimää, 10 prosenttia olosuhteista riippuvaa ja peräti 40 prosenttia oman toiminnan ansiota.

A.P: Tšehov sanoi, että onnentunteen kokemiseen tarvitaan tavallisesti saman verran aikaa kuin kellon vetämiseen. Suvainnette vetää oman kelloni:

Kun muistelen menneiltä työvuosilta etten ikinä kiipinyt ryömimisasennossa, olen onnellinen.

Kun otan uunista tuoksuvan pinaattilasagnen ja puoliso ylistää, ettei tarvitse koskaan mennä syömään eineksistä loihdittua ravintolaruokaa, olen onnellinen.

Kun luen turpeaegoisen mediakirjailijan teelmää ja sivulla 44 totean, että se on jäljellä olevan lyhyen loppuaikani hukkaamista ja jätän sen ilman itseruoskintaa kesken, olen onnellinen.

Kun vanha äidin kielenopettajani pysäyttää kadulla ja muistaa minulle antamansa lempinimen Nasaretilaisen kulkurifilosofin veli, olen onnellinen.

Kun käpytikka nakuttaa kuollutta omenapuutani, jänis saapuu taas päiväunille viinimarjapensaan alle ja oravapariskunta kisailee rajakuusessa, olen onnellinen.

Kun haaveilen uusintamatkasta ilman turistilaumoja Venetsiaan Madonna dell’Orton kirkkoon katsomaan Bellinin ihmeellistä alttaritaulua Madonna ja lapsi ja kaupunki on

himmeästi valaistu, taustalla helähdys Vivaldia ja taivaalla pilvet kuin Tizianin tapaan vaatetetut naishahmot, olen onnellinen.

Kun aamuyöllä käyn kirjoittamassa puolison aamutakin taskuun lapun, jossa ovat P: Saarikosken säkeet: ”Etsin sinua tieltä ja veneiden luota / sanoakseni jotain: / Aamun maa on vuorten takana / ja meille jäi kiireetön ilta.” ja puolison silmiin sitä lukiessa syttyy se sama tuike kuin taannoin yli 40 vuotta – tuiju hänen ikkunallaan, olen onnellinen.

Hoivaksi toistaiseksi päättymättömälle väliaikamatkalle: Onni on arjessa aina, jos osaa olla niiden ihmisten arvoinen, joita kohtaan on tarkoitettu olemaan hyvä.

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu