Lomatoimisesti

 

Monella alkaa juhannukselta kesäloma.

Pitkinä pyhinä ja lomilla ovat ongelmansa. Silloin joutuu tekemisiin pitempiä toveja vaikeasti hallittavien elementtien, kuten perheen ja luonnon, kanssa.

Lomassa on harmillista se, että juuri kun sitä oppii pitämään, se loppuukin. Moni touhukalle viettää alkulomansa harmitellen, etteivät kesäsijaiset kilauttele ja kysele neuvoja. Hommat pyörivät työpaikalla ilman jokapaikanpetteriäkin. Nykyisessä työilmapiirissä se on omiaan aiheuttamaan epäluuloisuutta: Putkeenko pistävät?

Moni viriili henkilö, sukupuoleen viittaamatta, pohtii lomarakkauden ja juhannusheilan etuja. Suosittelen juhannusheilaa. Se on ajallisesti ja taloudellisesti edullisempaa. Lomarakkaudesta on karuja esimerkkejä: kihlautuivat juhannuksena, vihittiin kirkastussunnuntaina, erosivat kekrinä.

Juhannus tuottaa myös venerogeille mukavat lisätulot. Sopii muistaa tuoksuvan sylin avatuessa, että mitä useampi gonokokki, sen kirvelevämpi jälkisoppa.

Juhannusta on edullisinta juhlistaa toisten mökeillä. On vavahduttavaa kun mökille ilmestyy aattoiltapäivällä, heläyttää koko perheen voimalla hei! Mukana on kieppi b-luokan ruokamakkaraa, se täydentää passelisti isäntäväen öklömarinoituja talouskyljyksiä ja broilerinkoipia.

Tuota pikaa vieras onkin valmis neuvomaan mökinpidossa: Tuosta kuistin edestä kun raivaat koivut pois, niin järvinäkymä on avoin…

Juhannusta voi toki viettää perhepiirissä, mutta silloinkin vaanivat vaarat. Ennen korkkaamista vaimo vahtii iltayhdeksään ja vaatii poikkeamista nuoruuden tanssilavalla. Vaimo ilkkuu, mahdollisesti, että mahtaako mies pysyä enää tempossa. Tilanteesta ujuttautuu irti, kun mainitsee, että helposti pysyn, pidän vain jenkkakahvoistasi kiinni.

Onneksi juhannuksen aika on lyhyt. Totesihan Pentti Haanpää jo viisaasti: ”Juhannushuveissa tapahtuu paljon onnettomuuksia, kuten tilastot todistavat, rakastumisia ja riitoja, kihlauksia ja pahoinpitelyjä.”

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu