Kerskatulehdus

Kun todellisuudentaju hämärtyy, ryhdytään käyttämään suuria sanoja, mahtilohkaisuja. Näillä sanoilla uutta hallitusta markkinoidaan: luottamus, nöyryys, avoimuus. Hämäryys tuo glooriaa.

Koti, uskonto, isänmaa ovat taas huudossa. Entä kun koti on ylivelkainen, kirkko nahistelee sisäpiiriasioistaan, EU kurmuuttaa isänmaata? Eliitti ei sentään ylistä äidinkieltä. Sehän on vain kilpailukyvyn este.

Kerskailu on nykymaailmassa hyve. Pöhöegoisella kerskailijalla on mielestään vain muita parempi itsetunto.

Kerskureita on tutuissa, työpaikalla, elinkeinoelämässä, politiikassa. Heillä on kytö olla menestyneempi kuin naapuri, työtoveri, sukulainen.

Minäkin erehdyin pari kertaa työssä hyppäämään ilosta ilmaan. Nopsasti kiiruhti yrmy esimies ujuttamaan jalan alle lehmänläjän.

On niitä, joille äkillisesti ilmaantuu yliopistotutkinto. On yleishurskaita jokapaikanpettreitä, jotka rehvastelevat yleissivistyksellä. Heillä se on nippu järjestämättömiä ja satunnaisia nippelitietoja, jotka tekevät mahdolliseksi pinnallisen kirjoittelun tai keskustelun.

Runsaasti on heitä, joilla on kaikki paremman ja kaikkea enemmän kuin sinulla: ÄO, paremmat todistukset (ne kohenevat ikävuosien myötä), enemmän palkkaa, seksiseuraa ja eksoottisempia sairauksia.

Pahimpia kerskujia ovat tavaramieliset, etenkin autoilevat peniksenvenyttäjät.

Muuan terskakuluttaja rehvasteli olevansa neljän naisen loukussa. Tunsin alemmuutta koska olen ollut 40 vuotta yhden naisen koukussa, aatelointina V. Kajavan säkeet: Arkipäivän harmaa repesi kahtia kun sinä tulit kotia kohti. / Sinisen lähteen pisarat sormiltasi tippuivat / lepänlehti hiuksissasi / pyhäpäivä ja sini silmissäsi.

Minulla on kolme olkaveljeä, joiden seurassa on lupa vaieta. Aika ajoin lähetetään tekstiviesti: Mitenkä? Vastaus on: Lajinsa.

Kukaan ei kersku teoillaan ja jokainen on tapaamisvälillä saanut aikaan jotain merkittävää – läheisilleen.

Luulenkin, ettei ole mahdotonta, että yksittäiset hyvät teot, joita kukaan ei näe ja joita kukaan ei arvosta luovat maailman harmonian.

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu