Ikäjyvitys

Jörn Donner pohtii Hesarissa – harvinaista kyllä hänelle ansiokkaasti – ikääntymistä. Donner kysyy onko hänestä enää mitään hyötyä.

Totta on, että ikääntyessä viisastuu. Olenkin hoksannut iltapäivänokosten edut.

Koen onnea siitäkin, etten ole tarpeeksi nuori laukaistakseni totuuden kaikesta taivaan ja maan välillä. Mutta onneksi en ole tarpeeksi vanha, että olisin ”löytänyt itseni”, lakannut siis kehittymistä.

Autuas hän, joka on potenut nuoruudessaan järjen kuumetta, eikä 30-vuotiaana panssaroitunut pikkutakkiin ja alkanut motkottaa veroista ja nuorisosta.

Tuota tuumasin, kun tuttu nuori pyysi opinnäytetestiin, jossa mitattiin ihmisen henkistä ikää. Suostuin heti, koska kuulun sukupolveen, joka päätti, ettei täytä ikinä kolmeakymmentä vuotta.

Vastatessa humahtivat vuodet pään läpi. Mitä oli jäänyt?

Boikottialttius. En ikinä osta erään öljy-yhtiön tuotteita, en syö tunnetuimpia hampurilaisia, en juo muuatta mustaa limpparia.

Mitä muuta voi odottaa, kun nuoruutta leimasivat Biafra, Praha ja Chile? Nykynuorilla on kännykkä, netti, taivaskanavat. Vanhuuden uumoilee tulleen, kun on nähnyt arvostusten muuttuvan. Silti on ripavakallinen nuoria, jotka takuulla nousevat Spartacuksen rinnalle.

En käy aurinkorannoilla, vaikka siellä saa suomalaisia lihapullia ja kielitaitoa myydään halvalla pullossa.

Vouhottavia, hyville asioille hallaa tekeviä ääriliikkeitä olen kammoksunut. En ole vihannut ketään. Joskus on ollut kolmen sekunnin primitiivireaktioita. Halveksunnan voi tuoda julki, kun ei reagoi jonkun olemassaoloon.

En puhu ilmastonmuutoksesta. Siitä on tehty halpa vihreiden vaaliteema ja alibi olla tarttumatta itse ongelmaan, koko ympäristökatastrofiin. Samaa huijausta on puhua köyhistä toimeentulorajoitteisina. Kun keskitysleirit taas tulevat, niiden asukit ovat kai asiakkaita.

Ikäpolveni vapautti rakkauden. Siksi suoniin lietsoo polttavan tulen, kun silmään osuuskaupan okeveyden. Kohta muistan, muisti siis vielä pelaa, olleeni kohta 40 vuotta samassa aviossa. Se siitä vapaasta rakkaudesta.

Lopulta sain testin tuloksen. Se lamautti. Olin pettänyt sukupolveni. Henkinen ikäni oli 32.

Siksi kai ihastuin Sanna Mariniin ja Li Andessoniin.

 

IMMU

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu