Ajaton riemu

Kun elämän peräkamarin ovi on lopullisesti levällään, vilkaisin juhanuksena nuoruuteen. Olen ikäni rakastanut rockia. Ei minulla silti tässä keskeisessä (!) iässä ole ponkkaria.

Suvaittaneen muutama vinyylilevylautasmuistuma ajattomasta riemusta:

Radio Luxemburgissa soi marraskuussa 1963 huuliharppu. Love Me Do muutti musiikin. Sanoma oli rakkaus Viha vaatii seurakseen vihaa, rakkaudelle riittää pelkkä rakkaus. Se on arkifilosofinen laulu, sillä ollakseen yksinkertainen ja tosi, pitää olla uskomattoman yksinkertainen.

She Loves You teki yeah, yheah, yeah – kertosäkeestä iskulauseen 60-luvulle. All My Loving oli ensimmäinen kappale, johon sanat syntyivät ennen säveltä. Paul keksi ne partaa ajaessaan.

And I Love Her oli Paulin ensimmäinen Yesterday. Jane Asher, suuri rakkaus, sen sai aikaan. Soittimet ovat akustisia, tunnelma vaientaa.

Kerran kun Paul heräsi, hän meni pianon ääreen, syntyi Yesterday. Kauan Paul mutusteli säettä ”Scrambled eggs. Oh, you’ve got such lovely legs”. Laulussa haikaillaan viisareiden kääntämisestä taaksepäin. Paulin tapauksessa tragedia oli katumus, ettei hän ollut aikanaan pystynyt ilmaisemaan suruaan äidin kuoltua.

All You Need Is Love vastasi nuorison tuntoja 60-luvun lopulla. Se on yksinkertainen ja mutkaton. Kun kysyttiin, onko laulu propagandaa, John vastasi: ”Tietysti. Minä olen vallankumouksellinen taiteilija.”

Laulu alkaa otteella Marseljeesista ja mutta ken hoksaa, että se päättyy lainoihin Glenn Millerin In The Moodista, Bachilta ja Greensleavesistä.

Hey Jude on taas Paulin lohdutuslaulu kodin jättäneen Johnin pojalle Julianille.

Beatlesin joutsenlaulu on tammikuussa 1970 ilmestynyt Let It Be. (savoksi: haetanneeko tuo mittään). Paul sanoo tehneensä sen, koska pimeät voimat ahdistivat bändin hajotessa. Uskonnollista gloriaa on keksitty, koska siinä on Mother Marylle (Neitsyt Maria) kohdistettu rukous. Tosiasiassa Paul tarkoitti jälleen omaa äitiään, jonka uskoi olevan lähellä ja tarjoavan pimeyteen tukeaan.

Mitäkö minä soitan pianollani kun on viimeisen soiton aika kotiin?

And I Love Her.

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu