Lääkärimarssi

Suomalaiset kunnioittavat lääkäreitään. Kirurgi on ammattiarvostuslistan ykkönen. Minäkin arvostan lääkärietiikkaa. Hei eivät näet kerro kuinka terveellistä konjakki on. Jos myöntäisivät, joisin itseni hengiltä.

Aioin kymmenvuotiaana lääkäriksi. Veljeni kysyi, että mitä tekisin, jos osuisin verta roiskuvalle kolaripaikalle. Minä, viattomuus, arvelin, että pyörtyisin. Veljen karsea nauru muutti elämäni suunnan.

Tuota tuumasin askeltaessani Valkeisenlammen viertä. Kohta takaa kuului ähellystä ja rinnalle rähvelsi Ojarumpu, olkaveljeni, sylissään valkoinen pahvilaatikko.

Ojarumpu on lähipiirissäni parhaita terveysalan tuntijoita. Hänen lempilukemistaan ovat lääkärikirjat. Niinpä hänessä orastavat kaikki sairaudet, no, vettä polvessa ei ole ilmennyt.

Hänet on ylittänyt vain pilataiteen professori Kari Suomalainen, jolla oli, olen sen omin silmin nähnyt, Suomen kattavin kotiapteekki.

– Sinä se arvostat lääkäreitä, otin aloitteen.

Ojarumpu tokkasi niille jalansijoilleen. Jatkoin:

– Mitäs sanot niiden ahneudesta? Saavat yhteiskunnalta ilmaisen koulutuksen, mutta ovat veronkierron eliittiä. Julkisen puolen väki kiiruhtaa päivän päätteeksi yksityiselle vastaanotolleen. Lääkefirmat järjestävät korruptiokonferensseja eksoottisissa kohteissa…

– Annahan arpeutua, Ojarumpu keskeytti. Tule mukaani ystäväni silmälääkärin syntymäpäiville. Vien kakun, niin saat tavata erään tosi koppavan Hippokrateen valan unohtaneen.

Suostuin. Koska olen aina pukeutunut siististi mustaan olen aina edustuskelpoinen häihin, hautajaisiin tai syntymäpäiville, varsinkin 60-vuotispäiville.

Ojarumpu luovutti täytekakun sankarille. Kondiittorimestari oli kunnioittanut saajaa taiteilemalla koristeeksi silmän. Sitä ihasteltiin, paitsi muuan gynekologi, joka viljeli moukkamaisia kokkapuheita silmästä.

Silloin Ojarumpu puhkesi kysymään:

– Arvaapa mitä symbolia olemme suunnitelleet sinun kakkuusi?

Moukkatohtori marssi ulos sähäkästi. Minullekin näin jäi, kuokkavieras kun olin, osuus pirtuboolista. Ojarumpua, uhrilampaaksi suostunutta, kätteli taas arvossaan paikalleen kohonnut lääkärikunta rakoille asti.

IMMU

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu