Eväsklassikkona ihmisen ehdot

 

Etsin kysymystä, johon ihmiselämä on vastaus.”

Se on Willy Kyrklundin Mestari Man aloituslause (71 s. suom. Eeva-Liisa Manner.)

Ahkeralla lukijalla on aina muutama ehtymätön eväskirja. Mestari Masta kehkeytyi semmoinen. Pekka Kejonen, kiiitos hänelle, minua sillä taannoin evästi.

Willy Kyrklund syntyi 1921 Helsingissä, vietti lapsuutensa Karjalassa Harlussa, kävi lyseon Helsingissä, opiskeli juridiikkaa ja sittemmin luonnontieteitä.

Ruotsiin hän muutti pysyvästi 1947. Kulttuuritappio Suomelle. Kyrklundin on sanottu kirjoittaneen vuosikymmeniin kauneinta ruotsia.

Eeva-Liisa Manner on sanonut, että Ma on kiinalainen pastišši ja kaihtamaton kertomus oppineen virkamiehen Ma-futsen vaiheista kahden palatsivallankumouksen välissä.

Kirja on vuoropuhelua. Mestari Man ajatusten (ne ovat lyhyitä!) selittäjäksi Kyrklund on sijoittanut oppineen Lin. Kirjaan sisältyy rakkauskertomus ikään kuin tekstin toisena kerroksena. Mata rakastava neiti Yao kirjoittaa jokaiseen kappaleeseen tulkintansa.

Ma oivaltaa syvästi elämän sitkeän pakonomaisuuden ja ihmisen avuttomuuden ja se johtaa hänet arkamaisuuteen, saamattomuuteen ja haluttomuuteen, niin kuin se johtaa toiset hurjuuteen ja väkivaltaisuuteen.

Ma ei ole koskaan voinut hyväksyä ihmisen ehtoja: Taipua, olla järkevä, olla vaatimaton, kestää keskinkertaisuuteni, silottaa kyvyttömyyteni, sitä en oppinut koskaan.

Yaon ja Lin kommentit antavat Man viisaudelle surullisen sadun ja kolkon historiallisen kertomuksen puitteet. Mutta todellisuudessa kaikki suuntautuu valoon, tai valosta.

Kirjailija ja kääntäjä Pertti Nieminen oivalsi, että Kyrklundiin on mahdotonta iskeä minkään aatteen tai ismin leimaa. Hän on kyllä satiirinen yhteiskuntakriitikko, ihmismielen säälimätön erittelijä ja elinehtojen pohdiskelija, mutta hän ei tee sitä sormella osoittamalla.

Rakkauden avuttomuus, rakastumisen ja rakastamisen hauras harha ovat aiheena useissa teksteissä.

Näinkin Kyrklund on kirjoittanut:

”En ole kiinnostunut ihmisistä. Olen kiinnostunut ihmisen ehdoista. Ihmisen ehdot ovat ihmisen ulkopuolella; ne ovat seikkoja, jotka muovaavat ja rajoittavat häntä.”

Ei hektisellä nykyihmisellä ole aikaa mietiskelyyn. Se on yksinäisten, joutilaiden ja filosofien taipumus. Tai kirous.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu