Muodinkestävä

Muoti orjuuttaa ihmisiä vaatimalla heitä uudistumaan. Taas on listattu trendejä – mikä on nousussa, mikä laskussa.

Tavanomaisuuksia, kuten vaatteita, ei huoli käsitellä. Rätit nauretaan muotipiireissä päältä puolessa vuodessa. Jääkööt myös nuorekkaasti ikääntyvät. On se niin, että vanhetessa monen sisimmässä jokin kovettuu tai mätänee, mutta kypsy hän ei mistään kohtaa. Hupaisin nuoruushaikailija hankkii moottoripyörän.

Ammattilistoja vieron. Palomiehet kun ovat alati nousussa. Lie siinä freudilaista letkusymboliikkaa mukana. (Tämä on myönteistä kateutta.)

Luontopuolella puistojen arvostus on nousussa. Se kismittää gryndereitä. Rakennusala näkee puistoissa vain hukattua tonttimaata. Autoilija taas menetettyä parkkitilaa.

Rasvattomuus ja laihduttaminen ovat laskussa. Moni talipallo, jolla maha vyöryy vyön yli kuin munkkitaikina, on mielissään.

Uskomuslääkintä, puoskarointi, on suosiossa. Moni haluaa, että hänelle tungetaan hoidon nimissä kynttilä korvaan. Suosittelen nakkeja silmille.

Moni haluaa paremman itsetunnon. Se on helppoa. On ryhdyttävä vain kyynikoksi, joka tietää kaiken hinnan mutta ei minkään arvoa. Silloin voi nautiskella ylileveästä elämästä. Sopii trendiväen silti muistaa, että leivoksiin kyllästyy, leipään ei koskaan.

Radikalismi on laskussa. Radikaalia on aina vieroksuttu oikealta vasemmalla. Aito radikaali kun ei koskaan ole kollektivisti. Monella ”intelligentillä radikaalilla” on puolen sentin sänki ja yhden tuuman ajatukset.

Mainiota on, että mieluisin huonekalu trendilistoilla on sänky. Minä olen sängyssä parhaimmillani; nukahdan nopeasti, nukun sikeästi ja heräilen kun muut hankkiutuvat lounaalle.

Muotihullutus kuuluu samaan sarjaan tahtimarssien, joukkohysterian ja massatungosten kanssa. Muotihoukutusten paineessa olen valinnut aina vähemmän tallatun polun. Yksinäistä on epämuodikkaana ollut. Mutta on se passeli hinta yksilöllisestä itsenäisyydestä.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu