Muotipuksut

Muoti orjuuttaa ihmisiä vaatimalla heitä uudistumaan. En nyt puhu ajatuksista. Ennakkoluutumat ovat pysyvintä maailmassa. Luin lehteä, jossa listattiin trendejä, mikä on nousussa, mikä laskussa. En käsittele tavanomaisuuksia kuten vaatteita. Rätit on aina naurettu toisten päältä puolessa vuodessa. En myöskään ikinuorekkaasti ikääntyviä. On se niin, että vanhetessa monen sisimmässä jokin kovettuu tai mätänee, mutta kypsy hän ei mistään kohtaa. Nuoruushaikailija hankkii ylisuuren moottoripyörän.

En käsittele ammatteja. Palomiehet ovat alati nousussa. Liekö siinä freudilaista letkusymboliikkaa mukana? (Tämä on myönteistä kateutta.)

Luontopuolella puistojen arvostus on nousussa. Se kismittää gryndereitä. He näkevät puistoissa vain hukattua tonttimaata.

Rasvattomuus ja laihduttaminen ovat laskussa. Moni talipallo, jolla maha vyöryy vyön yli kuin munkkitaikina, on mielissään.

Uskomuslääkintä, siis puoskarointi, on suosiossa. Moni haluaa, että hänelle tungetaan hoidon nimissä kynttilä korvaan. Minulle sopii paremmin nakit silmille.

Puhelimen näpyttely eri paikoissa kuten ratissa, pyöräillessä, lenkillä, kokouksissa, eduskunnassa näyttää olevan palkitsevaa. Ja minullakin on puhelin soittamista, vastaamista ja vähäisiä tekstiviestejä varten.

Moni haluaa paremman itsetunnon. Se on helppoa. On ryhdyttävä vain kyynikoksi, joka tietää kaiken hinnan mutta ei minkään arvoa. Silloin voi nautiskella nykyelämästä. Sopii trendiväen silti muistaa, että leivoksiin kyllästyy, leipään ei koskaan.

Radikalismi on laskussa. Radikaalia on aina vieroksuttu oikealta vasemmalla. Aito radikaali kun ei koskaan ole kollektivisti. Monella ”intelligentillä radikaalilla” on puolen sentin sänki ja yhden tuuman ajatukset.

Mielenkiintoista on, että mieluisin huonekalu trendilistoilla on sänky. Se ilahduttaa. Minä olen sängyssä, kuten iäkkäämpi lukija muistaa, edelleen parhaimmillani: nukahdan nopeasti, nukun sikeästi ja heräilen kun muut hankkiutuvat lounaalle.

Muotihullutus kuuluu samaan sarjaan tahtimarssien, joukkohysterian ja massamässäilyn kanssa. Muotihoukutusten yllättäessä olen valinnut aina vähemmän tallatun polun. Yksinäistä on epämuodikkaana ollut. Mutta se on ollut passeli hinta itsenäisyydestä.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu