Juonen lehto

Humoristeista kirjoittaminen on ikävää puuhaa. Ikävämpää on vain lukea akateemisia huumoritutkielmia tai joutua kärsimään stand up-”koomikoista”.

Humoristi ei ole pelkkä sanoja vääntelevä hölöttäjä vaan antisankari ja sosiaalisesti tarpeellinen merkittävä yksilö, joka auttaa sovinnaisuuksiin pakahtuvaa yhteisöä kestämään arjen paineita.

Aitojen humoristien elämä, tai sen loppu, ei ole ollut kaksinen. Petronius avasi valtimonsa, Kivi tuli mielisairaaksi, Gogol paastosi itsensä hengiltä

Tämä kirjoitus on jeremiadi siitä, että vietän aina syksyllä ehtahumoristien muistoviikon. Sielunhätää piisaa teillekin.

Syksy on ollut oiva alakulohenkilön syntymäaikaa. Origo eli Jouni Lompolo syntyi 24.9.1936. Hän oli pakinoitsija runoilija. Hänellä oli selkeä ohje itselleen: jos liian moni kehuu juttuja, tarkista linja.

Cervantes syntyi 29.9.1547. Häntä pidetään tuulimyllyjä vastaan taistelleen hullun kuvaajana. Jos osuisitte lukemaan Don Quijoten läpi, niin hoksaisitte, että se oli ensimmäinen paitsi humoristinen myös humanistinen romaani.

Cervantes mietti ihmisenä olemista, ihmisarvoa, ihmisen asioiden järjellistä hoitoa, onnea, vapautta. Kirkonkiroukseen ja velkavankeuteen hän päätyikin.

Groucho Marx, elokuvahistorian suulain mies syntyi 2.10.1890. Grouchon huulivoimala oli ehtymätön energialähde. Sillä olisi pitänyt kai käynnissä atomivoimalaa.

4.10.1895 syntyi Buster Keaton. Samana päivänä, joskin 55 vuotta myöhemmin, lensi koirankopilla tietoisuutemme Ressu. Se on joko sattuma tai sitten Jumala on olemassa. Keatonin kamppailut, luonnonvoimia, teknologiaa, konnia ja muuta virkavaltaa vastaan ovat ikuisaiheita.

Keaton kuvasi elokuvissaan ihmistä, joka elää ymmällään. Kari Hotakainen kirjoitti hänestä romaanin, jonka muuan peruslause on, että alakulo on ilotalon kivijalka.

Ikävää sakkia siis. Hoivaksi matkalle sopii silti muistaa: sovittava huumori on hengen tulopolitiikkaa. Näitä tyyppejä saattaa seurata vain pelosta vavisten ja henkeään pidätellen.

On aika siirtyä kesäalakulosta syysdepression kautta portaattomasti kaamosmasennukseen. Hyvässä seurassa.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu