Vallan hurjia

 

Urho Kekkonen, josta kirjoitellaan taas, teki Machiavellin Ruhtinaan tiettäväksi suomalaisille. Hän siteerasi teosta usein. Mieleen on piirtynyt etenkin lainaus ”Viisas valtiomies etsii ystävät läheltä ja viholliset kaukaa”.

Niccolo Machiavelli (1469 – 1527) kirjoitti Ruhtinaan, näkemyksensä vallankäytöstä v. 1513 mutta se julkaistiin vasta 1532.

Suomeksi siitä on O.A. Kallion (1918) ja A. Huhtalan (1939) kääntämät versiot.

Ruhtinas on renessanssiajalle tyypillinen teos – ohjekirja hallitsijoille. Vaikka italialaisella Machiavellilla oli humanistin koulutus, hän esittää Ruhtinaassa aikalaisiaan kauhistuttaneita ohjeita. Machiavelli ei silti ylistänyt jyrkkää vallankäyttöä sinänsä vaan ainoastaan välineenä luoda vahva ja itsenäinen valtio, joka takaa kansalaisten vapaudet ja turvallisuuden.

Machiavelli ei uskonut universaaleihin säännönmukaisuuksiin eikä rehelliseen valtapeliin. Rehellistä pelaajaa vaivaa lapsekas usko siihen, että kaikki pelaavat sääntöjen mukaan.

Machiavellin tuotannosta ollaankin kahta mieltä. Häntä pidetään joko kyynisenä vallankäytön oppien opettajana tai radikaalina vallantutkijana, joka antaa vallankäytön ohjeita niille, jotka eivät hommaa vielä hallitse.

Kansanliikkeiden kannattaisi opetella nämä Ruhtinaan konstit. Machiavelli suuntasi oppinsa myös rahvaalle ja siinä oli hänen demokraattisuutensa.

Machiavellin mukaan Ruhtinaan paras turva on vakaa kansa. Ruhtinaalla on oltava ketun vaisto ja hänen on tehtävä itsensä populääriksi kansan silmissä. Silti hänen on säilytettävä välimatka kansaan. Välimatkan avulla säilytetään kansan kunnioitus ja pelko.

Machiavelli sanoo suoraan, että viisas ruhtinas ei voi pitää sanaansa, eikä sitä voida häneltä vaatiakaan, jos siitä on hänelle vahinkoa ja lupauksiin johtaneet syyt ovat lakanneet olemasta.

Kettumaisuutensa on osattava verhota hyvin.

Ihmiset voidaan Machiavellin mukaan jakaa kolmeen ryhmään: eräät ymmärtävät kaiken omilla aivoillaan, toiset vasta selittämisen jälkeen ja lopuille ei asia selviä sittenkään.

Ja vielä on palattava Kekkoseen, joka oivalsi ohjeen, jonka mukaan valtaan päästyä on unohdettava liehitelleet typerykset. He ovat työnsä tehneet. Katso vastustajia ja palkitse kiivaimmat heistä,

Ja vielä veto nyky-Suomeen! Tärkeintä on syrjäyttää pätevät. Luovuus, tehokkuus ja äly eivät riitä silloin kun vastapuolella on tarjota nöyryys, keskinkertaisuus ja ei älyllinen vaan sokea uskollisuus.

 

IMMU

 

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu