Ikäjyvitys

Jörn Donner pohti taannoin Hesarissa ikääntymistä. Donner kysyi onko hänestä enää mitään hyötyä.

Koen ikääntyessä onnea siitäkin, etten ole tarpeeksi nuori laukaistakseni totuuden kaikesta taivaan ja maan välillä. Mutta onneksi en ole tarpeeksi vanha, että olisin ”löytänyt itseni”, lakannut siis kehittymistä.

Autuas hän, joka on potenut nuoruudessaan järjen kuumetta, eikä 30-vuotiaana panssaroitunut pikkutakkiin ja alkanut motkottaa veroista ja nuorisosta.

Tuota tuumasin, kun lankesin netin kvasitestiin, jossa mitattiin ihmisen henkistä ikää. Tein sen koska kuulun sukupolveen, joka päätti, ettei täytä ikinä kolmeakymmentä vuotta.

Vastatessa humahtivat vuodet pään läpi. Mitä on jäänyt?

Boikottialttius. En ikinä osta erään simpukkaöljy-yhtiön tuotteita, en syö tunnetuimpia hampurilaisia, en juo muuatta mustaa limpparia.

Mitä muuta voi odottaa, kun nuoruutta leimasivat Biafra, Praha ja Chile? Nykynuorilla on kännykkä, netti, taivaskanavat. Vanhuuden uumoilee tulleen, kun on nähnyt arvostusten muuttuvan. Silti on ripavakallinen nuoria, jotka takuulla nousevat Spartacuksen rinnalle.

En käy aurinkorannoilla, vaikka siellä saa suomalaisia lihapullia ja kielitaitoa myydään halvalla pullossa.

Vouhottavia, hyville asioille hallaa tekeviä ääriliikkeitä olen kammoksunut. En ole vihannut ketään. Joskus on ollut kolmen sekunnin primitiivireaktioita. Halveksunnan voi tuoda julki, kun ei reagoi jonkun olemassaoloon.

En puhu ilmastonmuutoksesta. Siitä on tehty halpa vihreiden vaaliteema ja alibi olla tarttumatta itse ongelmaan, koko ympäristökatastrofiin. Samaa huijausta on puhua köyhistä toimeentulorajoitteisina. Kun keskitysleirit taas tulevat, niiden asukit ovat kai asiakkaita.

Kohta muistan, muisti siis vielä pelaa, olleeni kohta 41 vuotta samassa aviossa. Se siitä vapaasta rakkaudesta.

Lopulta sain testin tuloksen. Se lamautti. Olin pettänyt sukupolveni. Emotionaalinen ikäni oli nettitestissä 29.

Siksi kai ihastuin Sanna Mariniin ja Li Andessoniin.

Muuan juttu pelottaa. Nuorena kun julisti asiaansa eli ”mitä minä sanoin” siinä oli lopussa huutomerkki. Entä jos joutuu tilaan, jossa huutomerkin tilalla on kysymysmerkki.

 

IMMU

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu