Arvoja nyppimässä

Arvoja hoetaan taas. Tasa-arvo on niistä hankalin. Valtaosa kun elää tasa-arvon alapuolella samalla sitä vastustaen.

Eliitti kyllä tietää kaiken hinnan mutta ei minkään arvoa. Varakkaat ilahtuvatkin nykyarvoista. Olosuhteita muokataan juuri heitä varten.

Keskiluokka jujutettiin eliitin itsetuhoansaan – matkimaan rikkaita.

Nykyhallitus on osoitus arvojen ja aatteiden sattumanvaraisuudesta. Jos selkärankaa on kuin juopuneella kyyllä, on ostettavissa mihin tarkoitukseen tahansa.

Suvaitsevaisuusarvojaan saa jo hävetä. Luokka-asemasta riippumatta syrjäytettyjä ja pakolaisia ensin kartetaan, sitten torjutaan, halveksitaan ja lopulta vihataan. Vaatii arvokasta luonnetta hillitä sisäinen Hitlerinsä.

Mahtisanoja ovat jälleen koti, uskonto, isänmaa. Entä kun koti on ylivelkainen, kirkollisväki nujakoi oppiriidoissaan, EU rahastaa isänmaata. Äidinkieli on vain kaupan este.

Tieteen ja koulutuksen arvostus on vain politiikan juhlapuhetta. Lahjoitustutkija alistukoon siis tutkimaan kauppiaan vaistolla. Soihduksi riittää internetisti, joka tietää kaiken ei-mistään.

Hiljaisuus on suuri arvoni. Siellä markkinoiden sähköinen jänisräikkä ei vongu.

Hiljaisuudessa voi säilyttää eheytensä ja jalostua kyseenalaistajaksi, joka on kiusallinen ylimielisporvariston hillitty harmi.

Pitkospuita ovat yhä G.H. von Wrightin ajatukset.

Kuinka saavutetaan yksimielisyys asioista, jotta lopullisilta katastrofeilta vältytään: väestöräjähdyksen hillitseminen, maapallon voimavarojen säästeliäs käyttö, ympäristön kunnioittaminen, asevarustelun rajoittaminen, huolehtiminen geneettisestä moninaisuudesta.

Arvoja nyppiessä kirkastuvat elämän kristallikolmion kulmat: syntymä, rakkaus, kuolema. Ja suurin kaikista on rakkaus.

Perhearvot ovat monelta hukassa. Jos ei kykene hyväksymään toisen pieniä paheita, ei osaa nauttia hänen suurista hyveistäänkään.

Rauhaa. Kaiken muun voi antaa anteeksi mutta vuodatettua viatonta verta ei koskaan (Olga Bergholts).

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu