Ajaton riemu

Kun elämän peräkamarin ovi on lopullisesti raollaan, suvainnette vilkaista nuoruuteen.

Olen ikäni rakastanut rockia. Tangot, iskelmät ja tukkilaismusiiikki eivät koskettaneet. Ei minulla silti tässä keskeisessä (!) iässä ole ponkkaria eikä nahkahousuja. Pälvikaljukin paistaa.

Takana ovat ajat, jolloin kiisteltiin Beatlesin ja Rolling Stonesin paremmuudesta. Hehän soittivat eri musiikkia, kapinamielessä Rollarit voitti.

Mutta Beatles on taas – ja aina – ajankohtainen. Ron Howard on ohjannut yhtyeen alkuajoista dokumenttielokuvan The Beatles: Eight Days A Week. Se kertoo vuosista 1962-1966.

Tässä muutama vinyylilevylautasmuistuma ajattomasta nuoruusriemusta:

Radio Luxemburgissa soi lokakuussa 1962 huuliharppu. Love Me Do muutti musiikkimaun. Sanoma oli rakkaus. Viha vaatii seurakseen vihaa, rakkaudelle riittää pelkkä rakkaus. Se on arkifilosofinen laulu, sillä ollakseen yksinkertainen ja tosi, pitää olla uskomattoman yksinkertainen.

She Loves You teki yeah, yheah, yeah – kertosäkeestä iskulauseen 60-luvulle. All My Loving oli ensimmäinen kappale, johon sanat syntyivät ennen säveltä. Paul keksi ne partaa ajaessaan.

And I Love Her oli Paulin “ensimmäinen Yesterday”. Jane Asher, suuri rakkaus, sen sai aikaan. Soittimet ovat akustisia, rakkaustunnelma vaientaa.

Kerran kun Paul heräsi, hän meni pianon ääreen, syntyi ikikaunis Yesterday. Kauan Paul mutusteli ilkikurisesti hokemaa ”Scrambled eggs. Oh, you’ve got such lovely legs”. Laulusta tuli sitten kaunis, jossa haikaillaan viisareiden kääntämisestä taaksepäin. Paulin tapauksessa tragedia oli katumus, ettei hän ollut aikanaan pystynyt ilmaisemaan suruaan äidin kuoltua.

All You Need Is Love vastasi nuorison tuntoja 60-luvun lopulla. Kun kysyttiin, onko laulu propagandaa, John vastasi: ”Tietysti. Minä olen vallankumouksellinen taiteilija.”

Laulu alkaa otteella Marseljeesista ja mutta ken hoksaa, että se päättyy lainoihin Glenn Millerin In The Moodista, Bachilta ja Greensleavesistä.

Beatlesin joutsenlaulu on tammikuussa 1970 ilmestynyt Let It Be. (savoksi: antakee olla). Paul sanoo tehneensä sen, koska pimeät voimat ahdistivat bändin hajotessa. Uskonnollista gloriaa on siitä sepitetty, koska siinä on Mother Marylle (Neitsyt Maria) kohdistettu rukous. Tosiasiassa Paul tarkoitti jälleen omaa äitiään, jonka uskoi olevan lähellä ja tarjoavan pimeyteen tukeaan.

Mitäkö minä soitan kun on viimeisen soiton aika kotiin?

And I Love Her.

Rauhaa.

 

IMMU

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu