Egopalikat

Itsetunnon pöhöttyminen (kusipäisyys) sekoitetaan usein aitoon persoonallisuushäiriöön eli narsisimiin.

Terve myönteinen itsetunto on taas suuri lahja. Ihminen ei silloin vähättele suotta itseään, ei polje muita eikä tunne etovaa ylemmyyttä.

Egopöhöä sairastavan tunnistaa helposti. Virtsatapulisen mielestä asioissa on aina kaksi puolta, hänen ja väärä.

Pöhöegoinen on vakuuttunut, että hänellä on vain muita terveempi itsetunto.

Työpaikoilla egoturpeinen on juuri hän, joka touhuaa pidäkkeettömästi pyrkiessään asemiin. Hän ei vain tajua olevansa hyväksikäytetty, jolle todella isot pojat naureksivat takanapäin, koska hän tekee heidän puolestaan likaisimman työn – polkee työtovereitaan. Hänet voi ostaa mihin hommaan tahansa.

Jo Tšehov sen sanoi: ”Jos ihminen ei osaa olla palvelija, hänen ei pidä sallia olla herranakaan,jos hän ei osaa iloita menestyksestä,yhteiselämän intressit ovat hänelle vieraita, eikä hänen käsiinsä pidä uskoa yhteistä asiaa.”

Töissä kuvotti kun parikin naista oli kasvattanut itselleen lumekivekset. Eivät he penistä tahtoneet vaan ne edut, jotka sen varressa roikkuvat.

Turpeaegoisen tunnistaa siitäkin, että vuosien myötä hänen koulu- ja opintosaavutuksensa puheissa paranevat.

Pöhöväellä on kytö erottua paremmuuttaan sakista ja näyttää samalla muka vaatimattomalta.

Hän on niin syvällä itsessään, ettei sinne muita mahdu. Siksi häneltä puuttuu kyky asettua toisen asemaan ja sielunelämäkin on tuuman päässä absoluuttisesta kylmyydestä.

Jos kerrot hänelle pienenkin itsellesi myönteisen sattumuksen, on hänelle osunut jotain poikkeussuurta.

On toki surullista seurata yli-itseriittoista ihmistä, joka yksin jäätyään on pelokas kuin pesismailaporukkansa hukannut skini, uusnatsi siis.

Joskus egoturpeinen ohjautuu täsmähoitoon. Ammattitaitoiset psykiatrit ja terapeutit pistävät egopaisutteiset tympäännyttyään kiertoon.

Nuoremman terapeuttipolven on heillä hyvä harjoitella, kunhan varotaan, että he pääsevät tehosekoittuneen jäljiltä terveen papereilla takaisin yhteiskuntaan.

Kun egohörhöjä seuraa, niin ällistyy kuinka helposti he saavat tukiväkeä. Uskallatko laskea kuinka monta statushakuista juottoporsasta sinun esimiehelläsi on?

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu