Ujon kukinta

 

Ujoudesta puhutaan taas. Ihmisen luonne näkyy jo koulutodistuksissa, eikä ujous ole paras konsti saada huippuarvosanoja.

Kärjessä ovat aina olleet tyrkyt. Hyvän itsetunnon, joka on vain hieno nimi ylipöhöttyneelle egolle, kehittäneet siellä riehuvat.

Olen lapsesta asti ollut ujo. Kun äiti vei minua kansakouluun kieltäydyin jyrkästi. Olin viettänyt puolitoista vuotta aamupäivät yksin kotona ja opetellut omin päin lukemaan.

Siihen vetoaminen ei auttanut. Äiti vain sanoi koulun portilla, että näytä nyt olevasi mies!

Minulta herahtivat vedet silmiin ja kysyin arasti, että tässäkö kaikkien nähden.

Ujous oli ennen aikaan hyve. Sen seurauksena suuret ikäluokat ovatkin olleet nöyrää väkeä.

Sen takia eläkeläisiltä napsitaan nyt euroja mistä tahansa..

Mutta nykyaikana ei ujostella. Asiat sanotaan kuotoilematta kuten EK tekee.

Ei ujous ole suosiossa kansankaan keskuudessa. Kun naisihminen ryhtyy etsimään ystävää, hän hakee pitkää, komeaa ja vitsikkään suulasta äijää.

Ujoimmat hakevat seuransa netissä. Ja jos ujo hakee ujoa, ainakin nk. itse asiaan pääseminen menee pelkäksi oman polven puristeluksi.

Mutta se on ujojen kohtalo. Eiväthän ujon miehen edessä liivimannekiinit kutsuvasti tuoksuen pöyhistelekään.

On ujoudesta melko runsaasti haittaa. Ajatellaanpa vaikka ravintolaan pyrkivää ujoa miestä. Helposti siinä tulkitaan ujous alkavaksi humalatilaksi. Vaikka toisaalta myydäänhän nykyaikana ujostelematta kapakoissa viinaa pöydän alle suistumaisillaan olevallekin.

Ujous tulkittiin muinoin kiltteydeksi. Se on harhaa. Ujous kasvattaa, ainakin minulla, luonnetta. Minusta kehittyi (!) ulkoisesti epävarma mutta sisäisesti ylimielinen ja terve toisintuumaaja.

Kutakuinkin mallikkaasti on sujunut. Puolisonkin sain kun hän, minun ujosteltuani, tilasi vihkiajan vt. naispormestarilta.

Luulenpa, että sitten suurella takorautaportilla kohottaa P. Pietari torjuvasti kätensä maan päällä ujostelematta reuhanneille ja johdattaa minut ohi jonon kohti solisevia puroja.

En jatka tätä tarinaa koska alan jo ujostella kuinka hyvin minulle lopulta käykään.

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu