Omaan tapaan tuijottamassa

Kun vanhemmilta kysytään, miksi lapsesi on koulukiusaaja (= kouluväkivaltainen), löytyy syy tylsästä koulusta ja epäpätevistä opettajista.

Kun juuri kortin saanut nuori kaahaa kuolonkolarin, on syy hidastelijoissa.

Kun lapsen puheen välimerkkinä on jalkovälimerkki, on syy huonojen kotien kavereissa.

Mikä riähkälapsilta todellisuudessa puuttuu? Kotikasvatus.

Minut kasvatti kaksi naista, äiti ja isosisko. He korostivat, hoksattuaan sana-aarteistoni, kielellistä itsehillintää: pidättäydy itkettämästä ilkeilemällä, loukkaa moukkia kohteliaisuuksilla.

Tässä kooste solvauksista, jotka olen jättänyt väliin.

Korkea esimies käski ainakin kolmesti luokseen väittäen, että olin kirjoittanut hänestä kokonaisen ilkeän pakinan. En hennonut oikaista, että hänestä piisasi ainesta vain puolen rivin sivulauseeseen.

Kun kohdalle osuu itseään vehnästellen vähättelevä pöhöegoisen itserakas henkilö, vältän lausumasta, että toki olet vaatimaton – ja syystä.

Tuoreen nuoren vaimon ottanut ikätoveri pohti vastikään mitä kaikkea siitä seuraa. Telkesin suuni: parisuhdekriisejä, terveyshaittoja ja rahanmenoa.

Äkkivaurastunut moukka haukkui kaupan kassaa laskutaidottamaksi. Pidin vaikenemislinjan: Oma käytösoppaasi on siis laskuoppi, siinäkin nollalla on merkittävä rooli.

Kerran oli ote kirvota. Menin tilaisuuteen, jossa tanssittiin hyvän asian puolesta. Puolituttu nainen, jonka erottaa hiilihangosta vain siinä ajoittain esiintyvä lämpö, haki valssiin ja kiitteli: Ihanaa, että tanssit kanssani. Selkärankani oli tolppaterästä ja jätin lausumatta: Niin, nämähän ovat hyväntekeväisyystanssit

”Humoristi” jyvitti parhaita kavereitani: Onko ressukampaa näkyä kuin Ojarumpu kalsarisillaan? Vaivoin hillitsin itseni: On, sinä ilman kalsareita.

Ilkeys tuottaa monille perverssiä tyydytystä. Vaikka he saavat hengittää sisään hyvää, ulos he suoltavat sapessa kastettuja nuolia.

Minulle tyydytyksen lajeiksi riittää peruskolmikko: sukupuolinen, gastronominen ja taiteellinen.

Yhdestä syntymälahjasta olen ikikiitollinen. Osaan toivottaa moukat helvettiin niin viehättävästi, että he lähtevät riemuiten matkaan. Toivonkin että Sipilä osuisi juuri nyt kohdalle…

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu