Junttilan luvalla

Suomen kielestä halutaan poistaa sanontoja ja korvata ne digipuheella tai twiiteillä.
Useimmat poistettavat sanat ovat maaseutusanastoa.
Omalta kohdaltan kannatan ajatusta koska kuopiolaisena kiistän maalaisuuden jyrkästi. En ole maalla käynyt kuin pakon edessä lapsena. En ymmärrä junttikieltä.Asvaltilta en poikkea. Joka muuta väittää, ei näe metsää puilta.
Kielentutkijat jotka epäilevät meitä yhä Junttilan tuvan asukeiksi, ovat tieteen pahnanpohjimmaisia. He heiluvat kuin siat vatukossa. Heidät ottaa vielä ohrakyrsä.
On käsittämätöntä, että porsaanreikä  vahvasta maalaiskuvastosta on esille talikoitu. Semmoista vaaliva kielentutkija on pukki kaalimaan vartijana. Sopii keikailla kukkona tunkiolla, mutta me savolaiskaupunkilaiset näytämme mistä kana kusee. Kauan ei kunnian kukko laula.
Parhaan sadon kirjoittajakin korjaa vain Kuopion kaupungissa. Jos häntä ängetään puun ja kuoren väliin, niin kyisen pellon kyntämistä on kirjoitustyö. Siinä ovat lukijallakin puurot ja vellit sekaisin ihan ruutukaava-alueella.
Eikä lähiöväkeäkään kannata lähteä sahaamaan silmään. Siinä jää rysän päältä kiinni.
Sen verran on oltu pappia kyydissä, että pussissani ovat puhtaat jauhot. Ei elämä ole kaksilla rattailla ajamista. Vaikka siitä kielentutkijat vettä myllyynsä saisivatkin.
Totta kai heitä piisaa, jotka haluavat lyödä savolaiskaupunkilaisten puhetapaa kuin vierasta sikaa. Mutta ehei, me näytämme heille närhen näpöttimet. He saavat kulkea kyläraitilla jonossa kuin köyhän talon porsaat.
Kyllä hevosenleikkiä pitää ymmärtää, mutta tässä kielikysymyksessä lyödään kyllä koko suomalainen edistys teuraaksi.
En minä sillä, että sukset olisivat ristissä digikieliväen kanssa lopullisesti. Mutta ei vara venettä kaada. Äkkiä siinä on ojasta allikossa. Koko touhu on sotkuista kuin kalakontin pohja.
No, jos kielentutkijoilta onkin karannut pappatunturi käsistä, niin ei meidän kaupunkilaisten kannata päreitämme polttaa. Se on selvä pyy.
Mutta vapaata riistaa ei pidä suostua olemaan. Sammakoita voi kuka tahansa laskea suustaan, mutta jos savolaiskaupunkilainen moiseen lankeaa, nauravat sinä naurismaan aidatkin.
Maalaiskieliväitteiden sopii häipyä Kuopiosta kuin suolistokaasu Saharaan.

(tämä retrojorina julkaistaan yleisön pyynnöstä huolimatta.)

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu