Ahneesti kateissa

Elämme uusbrutalismin aikaa. Nykyinen talouselämä, jonka melko kritiikittömäksi tukijaksi julkinen valta on asettunut, hyödyntää tietoisesti ihmisten vetoa ahneuteen, kateuteen ja itsekkyyteen.

Ilman niitä ei kapitalismi toimisi. Jos ihminen ei ole kade ja ahne, hänet luokitellaan epäkelvoksi kansalaiseksi, joka sotii nykypelisääntöjä vastaan. Hallitushan rakentaa Suomea hyväosaisia varten.

Epäkelpo on kohtuutavis koska hän lamaannuttaa kilpailun paremmuudesta.

Ihminenhän on onnellinen vain tavaravertailun kautta.

Mutta jo Sokrates (469-399 eaa) tuumasi katsellessaan tavarapaljoutta: ”Kuinka on sellaista mitä minä en tarvitse.”

On ahneilla, tavallaan, hyvätkin puolensa kuten avarakatseisuus. Ahneelle kelpaa kaikki minkä saa toisilta nyhdetyksi. Yhtä lailla kelpaa köyhältä kiskottu korsi kuin rikkaalta keploteltu keko.

Ahneutta on monenlajista. Paljon on julkisuudelle ahneita. Entä kun on päässyt ensin massojen huulille, sitten kielelle niin kateita piisaa. Entä kun päätyy hampaisiin?

Ahneiden elämä on palkitsevampaa kuin nynnyjen, koska he eivät piittaa kohtuudesta. Riemuhan repeää vasta kun kohtuuden raja on ylitetty.

Minä en tunne itseäni ahneeksi tai kateelliseksi. Tyydyn vähään. Puolisokin takuulla tuumaa vähään tyytyneensä kun huoli minut.

Ahneudesta tekisi mieli, Mark Twainin lailla, todeta, että ihminen on ainoa eläin, joka punastuu. Ainakin olisi syytä.

Lähipiiristä ovat kaikonneet vehnästelijät, jotka haluavat sanoa lopullisen totuuden kaikesta maan ja taivaan välille. Jos heille naureksii he suuttuvat ja syyttävät kaunapuheesta.

Vaikka olen hiljainen introvertti en kadehdi ainaishölöttäviä ekstrovertteja. He tekevät naurettavaa kaikesta, pyhästäkin, jota eivät ymmärrä.

On julistettu, että yritysjohtajien miljoonapalkitsemista arvostellaan pelkästään kateudesta.

En ole kateellinen mutta perin juurin hämmästynyt moisesta käytännöstä.

En kadehdi vauraita. Mutta jos joku rehvastelee rikastuneensa työllä, pitää valpastua: ”Kenen työllä?”

Myönteistä kateutta kannattaa harjoittaa. Se on hengen lantaa, joka kasvattaa luonnetta. Mutta kaunavouhottajilta pyrin olemaan ahneesti kateissa. Heillä on omatunto siksi, että se väärin tehtäessä varoittaa jonkun näkevän.

Mikä puuttuu ahneilta, kateellisilta ja itsekkäiltä? Kunnia ja häpeä.

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu