Raivovammaiset

Jyväskylään on perustettu Suomen ensimmäinen raivohuone. Siellä voi purkaa aggressionsa särkemällä.

Raivohuoneessa puetaan ensin suojapuku, kypärä, suojalasit, hanskat ja hengityssuojat. Seinällä roikkuu raivotarpeistoa: golfmaila, sorkkarauta, leka. Lavan päältä löytyy astioita (kotiraivossa ovat kuulemma tunnetuimpia lentävät lautaset) ja tietotekniikkavälineitä.

Maailma on tulvillaan vihaisia ihmisiä, jotka raivoamalla tuhoavat läheistensä elämää.

Näitä syntymäkiukkuisia piisaa. Ja ainahan on tilanteita, jolloin voi ryhtyä huutamaan, haistattelemaan ja mustaamaan lähimmäisiä.

Äsken istuin espressolla. Viereispöydässä oli äiti ja noin viisivuotias poika. Avioerotapaus, ilmiselvästi. Äiti kysyi pojalta, että mitä näit kun olit isäsi kanssa sunnuntaiajelulla. Poika tähän:

– Viisi idioottia, kolme pässiä ja kaksi homoa.

Ai armon luoja!

Nyt on kuitenkin todistettu, että on vaarallista menettää malttinsa. Väite perustuu tutkimukseen, jolla selvitettiin sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien vaaratekijöitä.

Raivostumiseen elämässään panostavilla on kaksinkertainen riski saada aivohalvaus verrattuna meihin tyyniin.

Tuo tieto helpottaa. Minähän en ikinä raivostu. Jos tuntee vihaa, se edellyttää merkittävää kohdetta. Siksi suhtauduin vain vältellen kahteen Mullikan kulttuuritoimituksen kollegaan, jotka eivät taas vältelleet mitään ponnistuksia vähätellessään työtäni.

On aina parempi vältellä heitä, jotka valaistuvat vasta päästyään pimeyden ytimeen.

Suuttumuksen pyrkiessä pintaan on kuulemma paras lähteä harrastusten pariin. Aika monella miehellä se konkretisoituu askeltamalla lähipubiin.

Koska vietän niukkaliekkistä elämää, raivonpurkauksista on helppo välttyä. Minulla on autona Citroen Picasso ja aina joku bemari kiilaa eteen. Ällistyttäviä ovat nuorehkot naiset, jotka ajavat takapuskurissa kiinni ja käyttävät eleitten esperantoa – keskisormen näyttöä – kun ajan nopeusrajoitusten mukaan. Potentiaalisia raivohuoneasiakkaita?

Moni tutkija väittää kyllä, että raivon tukahduttaminen on yhtä vaarallista kuin raivostuminen. Yhä olen sitä mieltä, että on taito olla sopivasti vihainen oikeasta asiasta oikealle ihmiselle. Eli ei sano lähimmäiselle mitä ajattelee vaan ajattelee mitä sanoo.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu