Luovan lahjat

Nykyihmiset ovat mieltyneet mahtilohkaisuihin tekemisistään rehvastellessaan. Esillä ovat etenkin älykkyys ja luovuus.

USA:ssa on perustettu Parempi lapsi-instituutti. Se takaa kasvattavansa lapsista luovia. Oheismateriaalin avulla lisätään älyä.

Instituutista voi tilata pahvitauluja, joissa on suurmiesten ja keksijöiden kuvia. Niitä kun vilauttelee yksivuotiaalle, tämä pääkopassa alkaa ruplattaa tihenevästi. Nämä lapset haluavat kuulemma jo viisivuotiaina oppia useita kieliä, soittaa viulua, ratkaista ydinfysiikan probleemoita ja lukea filosofiaa.

Tuommoiseen ahjoon lapsensa työntävät vanhemmat, jotka pitävä itseään ”parempana väkenä”. Siis äkkivauraat ja näennäissivistyneet pelurit. Tunteehan itse kukin näitä alituisesti lastensa erinomaisuudesta kälättäviä ja siten seuraelämän tuhoavia pöhöegoisteja.

Työläisten ja talousmenestyjien lasten välillä oli jo lapsuudessani se ero, että menestyjät tyrkkivät lapsiaan ja ahdistelivat. Meillä harrastettiin ihan vapaasta tahdosta. Tukea sai mutta myös järjen ääntä käytettiin.

Joskus tekisi mieli kysyä lastensa sortajilta, että mikä on ero puujalan ja puupään välillä? No, puujalka ei periydy.

Ihmelapsilla on tapana jäädä ihmelapsiksi.

Luovuus on näet ennen kaikkea kykyä karsia omia rönsyjä. Minä tunnen ripavakallisen huippuluovia, jotka ovat epäluuloisia, sisäänpäin kääntyneitä, varautuneita ja ihastuttavan ujoja pasuunoidakseen kaikesta. He ajautuivat yksinäisiin ammatteihin, koska tajusivat, että epä-älyllisissä keskivertojen kadetyöyhteisössä muita näkyvämpi luovuus ”palkitaan” vain vihamielisyydellä ja vähättelyllä.

Luovuudesta toki meuhkataan mutta kohta taas vaaditaan koulusta vähennettäväksi hömppää, siis taide- ja harrastusaineita.

Päämääränä elinkeinoelämällä ja hallituksella on siis yksinkertaistuva ihminen monimutkaistuvassa yhteiskunnassa. Nöyrä henkilö on ostettavissa mihin tarkoitukseen tahansa.

Kun työpaikallesi ilmestyy ylivirkeä luova pomo, niin valpastu. Hän ryhtyy uudistamaan koska on lahjaton puuttumaan itse perusongelmiin. Uudistuksetkin ovat muualta varastettuja.

Toimella on nimikin: luova tuhoaminen.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu