Pelonleikkaaja

Kuolemanpelko piinaa monia. Parempi väki pinkoo sitä pakoon merkkikuteissa rasvattomalla lenkillä. Puutteenperälle syrjäytetyt pelkäävät päätyvänsä ruumislaudalle hallituksen budjettiriiheen.

Eletään aikoja, jolloin elämänhalun menettäminen on silkkaa realismia. Mieleen on piirtynyt raikas lähtönäkemys Tuntemattomasta sotilaasta: ”Eihän siinä mene kuin naimalla saatu henki.”

Eniten kuolemaansa surevat ne, jotka kuvittelevat saaneensa muita paremman pelinumeron. Takuulla harmittaa kun on kerännyt koko elämänsä roinaa, eikä mitään saa mukaansa.

Kauhistuttavan pelottava on ajatus uudelleensyntymisestä. Koko rumba alkaisi alusta! On se niin, että kun huokaisee viimeisen kerran, henki häipyy kuin suolistokaasu Saharaan.

Jos viimeistä tuomiota ei tule, niin se on pettymys. Tuli siis elettyä keskiluokkaisen maho nöyryyselämä.

Onneksi elämänkoulun päästötodistukseen ei merkitä edistyksen keskiarvoa, ainoastaan keskeyttämisen syy.

Podin aitoa kuolemanpelkoa tasan 36 vuotta sitten. Minulle ilmestyi selittämätöntä kestokuumetta – 37,3–37,8. Kävin parillakin (mies)lääkärillä. Nämä yhteiskunnan varoilla huippupalkoille koulutetut koijarit koputtelivat, otattivat kokeita ja kohauttelivat sitten ymmällään olkapäitään.

Epäilin tautia hiljakseen kalvavaksi eksoottiseksi ja suunnittelin lähtöseremoniat. Ei kynttilöitä, raapaistaan vain tulitikku symboloimaan elämääni. Musiikkina J. Cagen 3,44, kolme minuuttia neljäkymmentäneljä sekuntia kalmistohiljaisuutta. Tuhka tyhjään syväväylälle heitettävään kossupulloon. Sieltä se etsiytyisi seitsemälle merelle.

Sitten osuin muissa asioissa juttujani lukeneelle keski-ikäiselle naislääkärille mainiten kuumeesta. Hän silmäsi, pisti stetoskoopin syrjään ja tiedusteli: ”Onko puolisosi raskaana?”

Myönsin, että laskettu aika on keväällä. Tohtori taputti olalle: ”Jos kuume ei tokene niin palataanko sitten asiaan”.

Palasinkin kiittämään toukokuussa. Kuume oli syntymän myötä haihtunut yhtä salaperäisesti kuin oli tullutkin.

Kuinka se menikään? (Uudella) elämällä kuoleman(pelon) voitti.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu