Kielenosoitus

Äidinkieli, tuo elinkeinoelämän kannalta suuri kaupan este, on kriisissä.

Lukeva teini tuntee 50 000 – 70 000 sanaa, lukematon 15 000. Isänmaan kauppamiesten kannalta on etu, että nykyväki ei tunne enää ikivanhoja ilmaisuja.

Jokainen tahtoo pamlata stadia tai finnengelskaa, you see.

Äidinkielessä ovat tiuhassa käytössä ilmaisut niinku, tota, ihan perseestä ja v-sana todistaa, että gynekologian perusteet ovat hallussa.

Riuhtaisu irti vanhasta onkin suuntana oikea. Minä käytän aina korrektia nykykirjakieltä, vältän rahvaanomaisia, junttimurteisiin viittaavia sanoja. Kirjoitettuna ne olisivat kuin lehmän läjä lepikossa. En halua olla ihan uivelo.

Kehä III:n ulkopuolista kieltä suupielistään röplyyttävät ovat pönttö-örvelöitä. He päkistävät esiin sanoja, jotka lemuavat kuin ketun kies ja he tapittavat silmä ymmyrkäisinä jos et ymmärrä.

Pötköttelen rutosti tutustuen uuden kielen maailmaan samaan aikaan kun muut pyyhältävät menneen maailman mutalikoissa pieksut ketaroissaan, että tierat lentelevät. Ei siinä juuri vetkutella.

Katoavaan kieleen turvaavat ottaa vielä ohrakyrsä.

On niitä paljon mulqvisteja, kellukkamahaisia äijänköriläitä ja mulipätä nuorukaisia, joilla maha hetkuu vyön yli kuin munkkitaikina, ihan alatoopina tytisten. Semmoinen sianmurennusta kitusiinsa murjova ei takuulla ole läpipasko.

Uudistuvan kielen edessä hän on kyllä ihan kanttuvei.

Naisväessä on lenkokinttuisia luuviuluja, joskin yhä enemmän näkee piimän turvottamia pihtikinttujakin.

Parahultaisesti tulee toljotettua kuin lehmä uutta konttia kun nämä talipallot vyöryvät tukkona eteenpäin.

Sitten ovat nämä hilavitkuttimia näpelöivät! Kun heille antaa kirjan niin he kysyvät, että mihin tässä kiinnitetään laturi.

Kosolti neuvontaa he tarvitsisivat, että heistä tulisi niin kasevia, että osaisivat kuoria pottuja.

Kernaasti olisin jouheva enkä ynseä heitä kohtaan mutta vain korrektin empaattisesti.

Joku roti pitää Pisa-lahjakkaalla maalla olla, että siirtyisimme laillani alati uusiutuvaan kirjakieleen ja jättäisimme ikivanhat ilmaisut kuin nallit kalliolle.

Kyllä jämpti on niin.

 

IMMU

 

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu