Saunan hauteet
Taas on kajottu yhteen suomalaismiehen arkaan kohtaan. On keksitty teennäiskivunlievittäjä – saunajooga. Mutta saunahan on aina ollut miehelle joogamaisen levollisen kuotoilematon pyhä paikka jossa paitsi nahka myös sielu siivoutuu.
Löylyhuoneessa ei juoda viinaa eikä puhuta politiikkaa. Ainahan on silti heitä, jotka rikkovat sääntöä. Ehkä he valmistautuvat, tiedostamattaan, Suuren Alakerran ikilöylyihin.
Ensimmäinen muistoni oli ajalta, jolloin isä vielä eli. Hän osti minulle syntymäpäivälahjaksi vesipistoolin. Upea se oli, puinen kahva ja metallipiippu.
Illalla isällä oli kiire saunaan ennen äitiä. Pistooli otettiin mukaan. Hän latasi pyssyn jääkylmällä vedellä ja kun äiti tuli sisään isä ampui suihkun suoraan äidin, no, rintoihin.
Äiti silmäsi tujakasti mutta nelivuotiaskin tajusi kuinka äidin silmiin syttyi kirkas lämmin valo. Se oli sen ajan käytännön rakkaussaunajoogaa palkitsevimmillaan.
Myöhemmin saunoin enojen kanssa kesäisin H:n kirkonkylässä. He lähtivät lauantaisin kaupunkiin ostamaan, muka, työvaatteita. Minut otettiin maskotiksi. Kotona sitten kylvettiin reissun rasituksia pois. Saunan eteisessä enot kierrättivät pulloa. Minä tuohduin kun minulle ei annettu ja kysyin mitä se on.
Latojuomaa, vastasivat enot ja laskettivat latojen määrän, yhdeksän niitä oli. Se oli miesten välistä saunajoogaa. Tarina-aarteistoni pohjaa pitkälti saunaneteiskossun ryydittämän löylyn huulituotoksiin. Naiset kyllä pelottelivat, että semmoisessa saunassa enojen kieli on voideltu paitsi latopaloviinalla myös pirusta erittyneellä talilla.
Olen myöhemmällä iälläkin harrastanut mielihyvän saunajoogaa. Kun tytär oli imettämisiässä ja kohuttiin, että pitkään imettäminen aiheuttaa lapselle riippuvuuksia. Menin sitten puolison kanssa saunaan, niin mainitsin häntä lauteilla silmätessä, että väittävät imettämisen aiheuttavan riippuvuutta, mutta eipä meillä ainakaan aikuisissa…
Vaimo silmäsi kai pohtienn, että lähteekö vai ei. Ei lähtenyt. On saunottu 42 vuotta.
Saunahulluja ja väkisin saunottajia olen aina karttanut. Niissä saunoissa ylistellään liian tujakoita löylyjä ja popsitaan kilokaupalla b-luokan ruokamakkaraa. Kauas loittonee silloin virvoittava saunajooga.
Vain kaksi kokemusta yltää oman kotisaunajoogan tasolle: maakuoppasauna Siperiassa ja nuoruuden yhteissanat seppelpääneitojen kera.
Hoivaksi matkalle: vain hullu kylpee niin, että nahka palaa.
IMMU
Juuri eilen luin kertauksena saunakamarissa perinnetekstin Arabian valmistamasta sauna-aiheisesta tuopista: ”Sen selkä kestää minkä seinäkin”.
Ilta pilalla! Heinolan löylykisassa vuosia sitten yksi kilpailija menehtyi ja toinen vammautui vakavasti. Selkä ei todellakaan kestä samaa mitä sauna rakennuksena, joten tuollaiset sananparret on vaiettava unohduksiin.
Heinolan tapahtumien johdosta saunanautintoni oli pari vuotta poissa, koska onnettomuus häiritsi ajatuksiani. Nyt muistikuvat kirkastuivat ikävästi; saa nähdä väistyykö ikävä aihe mielestäni vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
#1
Oikea, maltillinen saunominen on parhaimmillaan lähes hengellinen kokemus.
Minulle tulee myös usein mieleen nuo Heinolan karmeat saunakisat, joista tulikin hautajaislöylyt.
Näin jälkeenpäin sitä tietenkin ihmettelee, että eikö ko kilpailuihin tarvita viranomaisten lupa tms.
Itse en viihdy kovissa löylyissä. Jos saunomme isommalla porukalla, jään mielelläni alemmalle lauteelle.
—-
Avantouinti on terveellinen virkistäytymis – ja terveydenhoitomuoto monille. Harrastin sitä runsaat parikymmentä vuotta (enimmäkseen ilman saunaa) Helsingin Seurasaaressa.
Jostain uimaseuran lehdestä luin, että ”kylmässä vedessä kasvaa itsenäisiä ihmisiä”.
Mene ja tiedä, ehkä kylmä vesi karaisee myös mieltä.
Avantouimareiden pukuhuoneessa kuulin tarinan siitä millaista on puhtaaksi viljelty talviuinti: mies kävelee järven selälle kirves olallaan, hakkaa avannon, riisuu vaatteet ,pulahtaa veteen, kuivaa itsensä, pukee päälleen ja kävelee takaisin. 🙂
Eikö pitäisi suhtautua kriittisesti avantouinnin Suomenmestaruus- yms kisoihin.
Kilpailu ei sovi kylmään veteen.
Talviuinti on rauhallinen, jopa meditatiivinen harrastus ja terveydenhoitomuoto, parhaimmillaan jopa ilmainen .
Ilmoita asiaton viesti