Avioniitto

Avioon astuessa häämenoilla on symbolinen merkitys, kertoo tutkija. Niillä näytetään itselle ja suvulle, että juuri tämä ihminen minulle se oikea.

Onkin kuultu pareista, jotka on vihitty lentokoneessa. Symbolimerkitys on oivallinen – niin moni putoaa pilvistä.

Pareja on vihitty myös sotilasmenoin. Hääkakkua on leikattu kenttälapiolla. Siitä poteroiden kaivaminen voi alkaa.

Oma elämänkatsomukseni pohjaa todellisuuteen. Minut vihki vt. naispormestari maistraatissa. Se osoittautui kelpoetiäiseksi. Niinpä ehdotukseni ja aikeitteni läpimenot eivät kotona ole koskaan kirkossa kuulutettuja. Jo vihkimistilanteessa naisen sana oli siis laki.

Kun rakastuu niin kuva todellisuudesta vääristyy. Nykyaikana, kun todellisuus on niin raaka, moni käyttääkin vääristymistä alibina rakastua pari kolme kertaa vuodessa.

Se tähtää aina tuoksuvien sylien kohtaamiseen eikä pelkkään keskusteluystävyyteen. Platoninen rakkaus on mahdollista vain avioliitossa. Mutta kulissiliittojen kaivelu ei kuulu tähän.

Samalla on aiheellista vihjaista, että vakavissaan aviopuolison valkkaamiseen ryhtyessä kannattaa jättää silmät kotiin ja ottaa korvat mukaan. Tulevaisuutta voi ennakoida myös tarkkailemalla tulevaa anoppia ja appea – onko äkkijyrkkyyttä, ärjyä luonnetta, kenties psykopaattinen palo iiriksessä.

Varsinaisia ohjeita avioliittoon en osaa antaa. En ole moderni ihminen. Olen ollut samassa aviossa kohta 42 vuotta.

Eikä vaimo ole joutunut turvakotiin, lapsi lastenkotiin enkä minä matkustajakotiin.

Nykyavioista joka toinen päättyy riitaisasti eroon. Minulta on joskus kysytty, että suuttuuko vaimoni jos väkytän hänelle vastaan. En vieläkään tiedä, kommentoin rehellisesti.

Niin monet eroavat mitättömistä syistä koska ovat menneet yhteen mitättömistä syistä. Aviovuoteesta tulee helposti piina- tai höyläpenkki.

Mököttämisen merkitystä on aliarvioitu. Väitän, että mikäli aviosuhde kestää parinkin viikon totaalihiljaisuuden, silloin on toivoa ikuisonnesta.

Toki on niitäkin, jotka arvelevat, että onnettomasta suhteesta pääsee eroon parin viikon surutyöllä, onnellisesta on riesaa loppuiäksi.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu