Kerskatulehdus

Kun todellisuudentaju hämärtyy, ryhdytään käyttämään mahtilohkaisuja. Näillä sanoilla hallituskin itseään ylistää: luottamus, nöyryys, avoimuus.

Hämäryys tuo glooriaa!

Kerskailu on nykymaailmassa jo hyve: pöhöegoisella kerskailijalla onkin mielestään ihan vain muita parempi itsetunto.

Nuoretkin on opetettu matkimaan kerskarikkaita. Entä kun tulevat yt:t, lopputili, lomautus, opiskelupaikkaa ei löydy?

Kerskureita on tutuissa, työpaikalla, elinkeinoelämässä, politiikassa. Heillä on kytö olla huippulahjakas menestyjä..

Erehdyin pari kertaa työssä hyppäämään ”korskeasti” ilosta ilmaan. Nopsasti kiiruhti yrmy esimies ujuttamaan jalan alle lehmänläjän.

On niitäkin, joille äkillisesti ilmaantuu yliopistotutkinto. On yleishurskaita jokapaikanpettereitä, jotka rehvastelevat yleissivistyksellä. Heillä se on nippu järjestämättömiä nippelitietoja, jotka tekevät mahdolliseksi pinnallisen kirjoittelun tai keskustelun.

Runsaasti on heitä, joilla on kaikki paremmin ja kaikkea enemmän kuin sinulla: korkeampi ÄO, paremmat todistukset (ne kohenevat ikävuosien myötä), lahjakkaammat lapset, huippupalkka, kekseliästä seksiseuraa ja eksoottisempia sairauksiakin.

Työpaikallani oli ainakin neljä tuommoista narsistista psykopaattia. Kaksi kulttuuritoimituksessa ja sai pelätä, että seura tekee kaltaisekseen. Yksi, pelkkä ex-urheilutoimittaja, menetti todellisuudentajunsa ja kerskui päättävänsä jorinoillaan kaupungin asioista. Muuan uskotteli tehneensä yliopistotutkielman liki kaikista esille tulleista juttuaiheista.

Muuan kerskakuluttaja rehvasteli olevansa neljän naisen loukussa. Häpesin koska olen ollut 42 vuotta yhden naisen koukussa, aatelointina V. Kajavan säkeet: ”Arkipäivän harmaa repesi kahtia kun sinä tulit kotia kohti. / Sinisen lähteen pisarat sormiltasi tippuivat / lepänlehti hiuksissasi / pyhäpäivä ja sini silmissäsi.”

Minulla on kolme olkaveljeä, joiden seurassa on lupa vaieta rehvastelematta.

Kukaan heistä ei kersku teoillaan ja jokainen on silti tapaamisvälillä saanut aikaan jotain merkittävää – etenkin läheisilleen.

Uskon ettei ole mahdotonta, että yksittäiset hyvät teot, joita kukaan ei näe ja joita kukaan ei arvosta luovat vielä maailman harmonian.

Helatorstain rauhaa ja hyvästit presidentille, jonka ei tarvinnut lisätä mittaansa tekoälyllä.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu