Mielitaito

Sieluviisaat ovat todistaneet, että alituinen hötkyily vaikuttaa mielenterveyteen. Tapulissa kilkattaa. Mutta ihmisellä on mahdollisuus, jolla hän voi palauttaa mielen tasapainon.

Balanssi onnistuu mieluisassa ympäristössä, mielipaikassa. Siellä henkilö hallitsee itseään ja maailmaansa.

Tältä pohjalta ymmärtää, että SOS-hallituksen mielipaikka on tavallisen työntekijän lompakko. . Moni aviomies arvostaa lähiökuppilan vapautunutta ilmapiiriä. Toinen on mieltynyt hölkkäpolkuihin iiriksessään hullun suden palo.

Minäkin hakeudun päntiönään mielipaikkaani. Lähipiiri muistaa, että se on Artekin sohva. Vaimolla on olohuoneen toisella puolella samanlainen.

Satunnaiskävijäkin hoksaa kumpi on kumman vaikka käyttöaste ei juuri näy laatutuotteessa.

Ojarumpu, olkaveljeni, tosin on väittänyt, että sohvista kyllä näkee kumpi meistä hoitaa ulkotyöt. Jotkut ovat noin suulavia.

Kulttuurin edistäjänä sohva on ykköslajia. Nuoruuden hullutuksia oli matkustaa junalla Siperian halki, mutta kun luin sohvassaTšehovin Sahalinin sain reissusta paremman yleiskuvan.

Merille en ole lähtenyt, vaikka eripuran ylittäessä desibelirajan olen sillä uhkaillut. Moby Dickin myötä olen kokenut huimia seikkailuja. Afrikkaan olen tunkeutunut Kongo-jokea pitkin Joseph Conradin Pimeyden sydäntä lukiessa. Laatuaikaa olen viettänyt Pentti Haanpään kanssa nokisissa riihissä sököä pelaten. Iloinen suru on ollut eväs Juhani Peltosen myötä elämän kiveliössä kompastellessa.

Maailman voi kokea kotonaan. Tosiasiassa erakot maailman syvimmin kokevatkin, eivätkä ylitoimeliaat ainaiskiirehtijät.

Vuodenaikojen vaihtelun seuraaminen sohvalla selällään on palkitsevaa. Tontilla on lukuisa määrä puita: vaahteroita, koivuja, rajakuusi ja kotikataja.

Ei tarvitse metsissä, soilla ja lumessa rämpiä. Keväällä puut alkavat työntää lehtiä lähettäen tuhansia suudelmia, syksy vie ne mullaksi jälleen.

Tämä asiantila sopii minulle näinä hötkyilyn aikoina. Mielipaikassa alkaa uskoa, että maailmaksi kutsutun pirunnyrkin palikat alkaisivat lopultakin loksahdella paikoilleen.

Silloin nousen, mielipaikassani maaten, Chopinin cis-mollinokturnon n: 20 myötä ylänköjen rauhaan.

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu