Pyhäasennus

Nykymaailmassa aiheuttavat lukuisat seikat myönteisyysvajetta. Alakulo syttyy herkästi.

Yhä useammat potevat sunnuntaiapatiaa. Paljolti sunnuntaimasennus johtuu toki siitä, että ihmiset kärsivät luterilaisesti joutilaisuudesta.

Nykyinen työelämä vaatii panostamista, opiskelua, uusiutumista. On oltava puuhakkaan toimelias. Se näkyykin kännykän näpelöintinä.

Käteen osui lehti, jossa annettiin selviytymispaketti sunnuntaimasennuksesta.

Masennusavuksi tarjotaan keskustelua puolison kanssa. On se aika uhkarohkeaa, mikäli on jo saavutettu tyyni hiljaisuuden aste.

Aina voi kutsua päivällisvieraita. Mutta jos tarjottavaksi valmistaa oman perheen rutiinisapuskaa kuten peuransatulaa kaneliomenapedillä niin vieraat katsovat sen pröystäilyksi ja sunnuntaimasentuvat, grillimakkaraväkeä jos ovat.

Olkaveljeni Ojarumpu tiedusteli minulta, että auttaisiko jos hankkisi sunnuntaisalarakkaan ja ottaisiko vaimo eron jos saisi asian selville. Minä siihen, että aina kannattaa yrittää.

Mainio ehdotus on lähteä tutustumaan turistina kotikaupunkiin. Kun sunnuntaiaamuna osuu Kuopion torille ja silmää yösiivoa, masennuspotero syvenee: jos nuorisossa on tulevaisuus, se on ekokatastrofi.

Minut pysäytti juoponnappitakkinen mies:

– Voishitteko ysthävällisesti kertoa mishä olen.

– Olette Kauppa- ja Haapaniemenkadun kulmassa.

– Ei, ei niin tarkkaan. Mikä paikkakunta?

Kokopäivätoimista viikonloppujuopotteluakaan ei parane esittää apatian hoidoksi. Siinä, jos selkäranka ei ole tolppaterästä, saattaa joutua huonoon seuraan, kulkurimielialan valtaan tai lyyhistyä ojaan.

Kirkossa käyntiä suositellaan rauhoittumisen takeena. Mutta kun etenkin vanhoissa kirkoissa penkkien selkänojat on niin ovelan pystyiksi rakennettu, ettei pysty edes nukahtamaan.

Varsin kehnoja ovat tarjotut keinot. Jos ihan tarkkaan ajattelee, niin mistähän johtuu sunnuntaimasennus ja siitä vaahtoaminen.

Kyvyttömyydestä pysähtyä.

Ihmistä pelottaa jos hän joutuu kasvokkain itsensä kanssa. Hiljaisuuden myötä ihminen saattaa jopa löytää itsensä. Harva ilkeää kertoa kenellekään mitä silloin löysi.

 

IMMU

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu