Mittuvaari?

Ajattelin viettää nostalgiajuhannusta, mittumaaria. Yritin kilautella entisille kollegoille, että muisteltaisiin kuinka yhteisöllisinä vuosina juhannuslehteä tehtiin.

Tiedätkö-kysymyksetkin olivat tätä lajia:

1) Mihin matkarakastaja Huikkanen sylki?

2) Montako kertaa löi aseman kello hulivilihummeripojan jättäessä torpan tytön?

3) Moneltako Juhani ja Liisi herätettiin kirkkotielle?

4) Minkä tahtiin hanuristi Janatuisen jalka löi juhannuksena vastentahtoisesti?

5) Missä juhannusaiheisen teoksen saarnassa Pietari on laittanut toistakymmentä jaloviinaa tuulensuojaan?

6) Mitä näkee kun tuijottaa juhannusyönä lähteen pohjaan?

Jne…

Vastaukset: 1) kylmään parsakeittoon 2) kolme 3) viideltä 4) tangon 5) H. Salaman Juhannustansseissa 6) sällien jäähtymässä olevan kaljakorin.

En tavoittanut kollegoita he olivat kai kiiruhtaneet hankkimaan b-luokan ruokamakkaraa ja öklömarinoituja broilerinkoipia kuten alemmalle keskiluokalle sopiikin.

Pettyneenä lähetin tekstiviestin nuoruuden rakastetulle. Muistutin kuinka hänellä tuikku lepatti lupaavasti vintin ikkunalla vongatessani sisään pääsyä ja hän villiintyi kietaisemaan strutsinsulkia uumille ja kapusi lipaston kulmalle kotkottamaan.

Vastaus oli niin kolea, että kännykkä piti kiidättää aurinkoon lämpenemään.

Entä jos viettäisi nuoruusjuhannuksen!

Silloin heräsi vuoteesta yöpuku päällä, mutta muut vaatteet kadoksissa. Kun ei panikoinut niin selvisi, että siellä ne olivat tallessa, yöpuvun alla.

Aaton arvatenkin mutkaiset kuviot olivat tuskin havaittavana pisteenä usvaisessa horisontissa.
Kokenut juhannusjuhlija ei hätääntynyt. Kohta alkoi posti kantaa aviomiesten uhkauskirjeitä, luottokorttilaskuja, rakkaudentunnustuksia, vaateita isyystutkimuksiin, haastemieskin piipahti. Niin mittumaarin osaset naksahtelivat toistensa lomaan somasti kuin pirunnyrkin palikat. Kokonaisuus hahmottui.

Tosiasiassa olen jo vuosikymmenten ajan, kun keskiluokka yltyy osoittamaan teennäisvapautumisen oireita, lukittautunut kiinteistööni. Näin on saattanut pitää vuoden etovimpien amatöörimekkalointien, kuten vapun ja juhannuksen, aikana molemmat airot vedessä. Ja sepaluksen kiinni.

Jos nyt symbolointi vakavassa asiassa suvaitaan.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu