Aitaressu

Onnistunut kesä ohittumassa: posket eivät karahtaneet aknelle pitkästyessä toisten mökeillä tai suviseurapiireissä.

Ei kesäviileilläkään etelän aurinkorantoja vaan käytössä oman tyynyn ja vessan edut. Kotikatajan varjo.

Kevyttä kesäkulttuuria harrastin, uuslukemisena Petteri Pietikäisen Hulluuden historia.

Melankolia kirjassa kiinnosti. Sitä kun aiheuttavat ylelliset elämäntavat ja korkea sivistystaso. Ei, en sillä tarkoita itseäni. Melankolia kun ilmenee meikätaviksella eksistentialistisena tuskana, hiljaisena alakulona, luovana vetäytymisenä ja ajoittain ulospäin suuntautuneena maanisuutena.

Kohta Valkeisenlammen viertä askeltaessani kun rinnalle rähvelsi olkaveljeni Ojarumpu, poikkihullu porvariston hillitty harmi.

Otin aloitteen:

– Onko kulttuuriväki mielestäsi hullua?

– Jo vain. Nykytaulut ja veistokset esittävät vallan hemmetinmoista päänkivistystä. Nykyklassinen musiikki kilkutteluineen on kuin tusina luurankoja parittelisi peltikatolla. Kulttuurimme ylläpitäjäksi mainittu ehtymätön luonnonvara, keski-ikäiset naiset, ovat muokanneet teatterista kitschiä. Sarjakuvat luokitellaan kaunokirjallisuudeksi.

– Mistä noukit itse neroutesi?

– Syvähenkinen elämäni koostuu kuteesta, jossa loimilankoina ovat gregoriaaninen kirkkolaulu, Italian renessanssi, Spinozan etiikka ja von Wrightin vapaamielinen ikiviisaus. Ne loihtivat elämään taiteellisen vaikutelman.

Kohta Ojarumpu luennoi aviotasa-arvosta ja kotitöistä kuten ajankohtaisesta pensasaidanleikkuusta.

– Puoliso ylistää taitojani, saan askarrella rauhassa toteuttaen aitatöissäkin…

– …taiteellista vaikutelmaa, täydensin minä.

Erosimme viileähkösti.

Illalla lorvehdin Ojarummun kiinteistön tienoilla sovintohenkisesti. Leikkuri säksättti. Pukin vierellä seisoi rouva Ojarumpu johtaen toimintaa hallituin käsielein. Ne pienet liikkeet saivat tuumaamaan, että rouvan eleistä huokuva taiteellinen vaikutelma oli, no, täydellinen.

Hiljaisessa mielessäni uumoilin, että melankolikkoveljeni poskilla puolestaan helotti Hulluuden historiasta tuttu hiljaisen alakulon emotionaalinen arpi.

 

IMMU

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu