Melukauppa

Kahden kaupaksi ajatellusta parisuhteesta sukeutuu kesäisin usein huutokauppa. Kai se alunperinkin on ollut sattuman kauppaa.

Sanotaan että pitkässä liitossa riidat niukkenevat. Johtunee siitä, että naisilla alenee kyky kuulla matalia ääniä ja miehillä korkeita.

Melu ja möykkä johtuvat myös ainaiskiireestä.

Jo Koskela sanoi Tuntemattomassa sotilaassa: ”Kiiru on pidettävä ajallansa, mutta hätiköiden tehden ei tule muuta kuin kusipäitä mukuloita.”

No, se selittääkin vanhempien urakiireen vuoksi vaille kotikasvatusta jääneet viritysmopopojat.

Olen aina kaihtanut möläkkää, elämöintiä ja äänekästä rehvastelua. Meillä äiti sanoi, että ennen meluamista on laskettava sataan. Joskus nuorisoa kuunnellessa tuntuu, että enää ei osata laskea edes kymmeneen.

Pahimpia ovat pasuunoijat, jotka ovat alati äänessä, kommentoivat, vaativat päitä vadille, vaanivat räyhäämisen aihetta. He inhoavat niitä, jotka tuppaavat kälättämään heidän kälätyksensä päälle.

Kun pitää kitansa kiinni, niin oikein ällistyy millainen vaikutus sillä on omaan psyykeen.

On vaikea kuunnella puolihöhlän lailla huutavia tv:n urheiluselostajia. Entä mistä Ylen aamu-tv kaivaa näitä kiekuvia blondeja?

Kiitos, jälleen, kaukosäätimen keksijälle.

Minulla oli työvuosina kaksi ystävää, joiden kanssa saattoi keskustella vaikkapa pizzicatojen merkityksestä Tšaikovskin sävelteoksessa Muistoja Firenzestä, sipulikupolikirkoista Siperian radan varressa ja siitä onko onnellinen sattuma vain mahdollisen jumalan keino pysyä nimettömänä.

Tai sitten vain vaikenemaan, luovasti.

Yhä tekstaamme näin: Toinen näpyttää: Mitenkä? Toinen vastaa: Lajinsa.

Eli elämä soljuu tasaisesti eikä kelkka heittelehdi rännissä…

Mutta enää eivät ihmiset kestä kesällä hiljaisuutta eivätkä osaa talvella nauttia, ilotulitusten sijasta, yötaivaan tähtien luomuräiskeestä.

On minulla hiljaisuuden riittini – istua Väinönä omenapuiden alla, kotikatajan katveessa ja nauttia, itseäni luontohenkilöksi harhauttaen, tovista, jonka luovat puitten, tuulten ja vetten sinfoniat.

Rauhaa!

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu