Vastakkaisasettelun taika

Kaupungin ja maaseudun vastakkainasettelu kiihtyy. Isot kaupungit kokoontuvat juonimaan keskenään – saavat takuulla kokoontumisessaan kakkua koska eivät tosikaupunkilaiset leipää tarvitse…

Tavoitteena stadin pormestarilla onkin vastakkainasettelu – on kaupunki-Suomi ja kesämökki-Suomi, jossa linnut voivat pitää aamuviideltä kokoonsa nähden kohtuutonta mekkalaa.

Suvainnette retroilla aidossa city-hengessä:

Minä kiistän maalaisuuden kohdallani jyrkästi. En ole maalla käynyt kuin pakon edessä lapsena perunannostossa. Palkkana oli talven perunat – siskolle kaksi säkkiä minulle yksi.

Sen jälkeen en ole asvaltilta loitonnut. Joka muuta väittää, ei näe metsää puilta.

Tutkijat jotka väittävät puheemmekin perustuvan maalaissanastoon ovat tieteen pahnanpohjimmaisia. He heiluvat kuin siat vatukossa. Heidät ottaa vielä ohrakyrsä.

On käsittämätöntä, että porsaanreikä maalaiskuvastosta puheessa on esille talikoitu. Semmoista vaaliva kielentutkija on pukki kaalimaan vartijana.

Sopii keikailla kukkona tunkiolla, mutta vielä me kaupunkilaiset näytämme mistä kana kusee.

Parhaan sadon kirjoittajakin korjaa vain kaupungissa. Jos häntä ängetään puun ja kuoren väliin, niin kyisen pellon kyntämistä on kirjoitustyö. Siinä ovat lukijallakin puurot ja vellit sekaisin ihan ruutukaava-alueella.

Eikä lähiöväkeäkään kannata lähteä sahaamaan silmään. Siinä jää rysän päältä kiinni.

Sen verran on oltu pappia kyydissä, että pussissani ovat maaseutu-kaupunki -väännössä puhtaat jauhot. Ei elämä ole kaksilla hevosilla ajamista. Vaikka siitä punaniskat vettä myllyynsä saisivatkin.

Totta kai heitä piisaa, jotka haluavat lyödä kaupunkilaisten puhetapaa kuin vierasta sikaa. Mutta ehei, me näytämme heille närhen näpöttimet. He saavat kulkea tyhjenevällä kyläraitilla jonossa kuin köyhän talon porsaat.

Kyllä hevosenleikkiä pitää ymmärtää, mutta tässä maalaiskysymyksessä lyödään kyllä koko suomalainen edistystahto teuraaksi.

En minä sillä, että sukset olisivat ristissä maalaisten kanssa lopullisesti. Mutta ei vara venettä kaada. Äkkiä siinä on, jos antaa viikatteen tylysä, ojasta allikossa. Koko touhu on sotkuista kuin junttien kalakontin pohja.

No, jos koko Suomea asuttavaksi kannattavilta onkin karannut pappatunturi käsistä, niin ei meidän kaupunkilaisten kannata päreitämme polttaa. Se on selvä pyy.

Mutta vapaata riistaa ei pidä suostua olemaan. Sammakoita voi kuka tahansa laskea suustaan, mutta jos kaupunkilainen moiseen lankeaa, nauravat sinä naurismaan aidatkin.

Maalaiskieliväitteidenkin sopii kohdaltani häipyä kuin suolistokaasu Saharaan.

Kyllä jämptti on niin!

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu