Tyylisietoisuus

Savolaisia ei ole tyylistä juuri kehuttu. Tv:kin etsii haastateltavaksi torilta tuulipukuisen.viäntelijä ja kiäntelijän. Karseita ovat vanhat elokuvat, savolainen oli niissä puolihöhlä höynäytettävä.

Tyylitietoisuus on kuitenkin rynninyt Kuopioonkin.

Nykyihmiseltä nauretaan vasta ostetut vaatteet päältä meilläkin parissa kuukaudessa. Niin trendiherkäksi on elämä mennyt.

Kun haluat jaotella ihmisiä, nolata heidät tai suistaa pois tolaltaan puhu tyylistä.

Tyylidiktatuuria hallinnoivat nämä Glorian kestotilaajat, jotka laittautuessaan osuuskauppaan ostamaan kissalle sisäfileetä pukeutuvat pariisilaisittain väljästi laskeutuvaan.

Valinnan sanelee pakko: persukset jo roikkuvat.

Tuulipuvun nähdessään nakkaavat tyylitietoiset äkeästi kulmakarvat takaraivolle. Heille kansallisasumme vertautuu Radio Suomen tukkilaismusiikkituokioon, josta rakentuvan mielihyvän lullassa hyreksii messevästi Heikki Kinnusen esittämä Viljo.

Sen lyö vain tahaton huumori: parempana itseään pitävän väen illallisilla frakissa vaappuva johtava toimihenkilö, pääekonomisti tai hallitusammattilainen, joka kellukkamahoineen muistuttaa erehdyttävästi täytettyä pingviiniä.

Minulla ei tyylissä ole moittimista. Vaimo sanoo mitä ostetaan ja mitä kulloinkin pannaan päälle. Marimekon paita on minun haalarini.

Julkkiselämän tyyliseikkoja pohtiessa tulee tuumanneeksi tunnettua, nuorikon löytänyttä, ikääntynyttä iskelmälaulajaa, joka tuuliviiriä ruosteesta nyhtäessään hetkuttelee keskikehoaan ratkeavan riemukkaissa lantiohousuissa.

Tyylitietoinen savolaisfani nakkaa silloin lavalle stringien sijasta lahkeelliset lohenpunaiset mummoalkkarit.

Männä vuonna tyylipuhtain suoritus osui Kuopion torilavalle aamupäivästä.

Kolme kaverusta elämämme ilokartanon porstuasta esitti keskenään, jos nyt sananokkeluus suvaitaan, otosta teoksesta Taru Sorbuksen herrasta. Tasailivat siinä toverillisesti aamuannostaan torilavan katveessa.

Heille herkkää tilaisuutta juuttui toljottamaan ihmisrykelmä suoraan sosiaalisesta yläkierteestä. Pitivät tietysti poikien menettelyä taidealttarin häpäisynä.

Silloin yksi ystävyksistä nousi balettilavalle, nosti sirosti ympärivuotiskäytössä olevan poplarinsa lievettä ja teki täydellisen demi-plién ja kumarsi syvään mutta silti niin liioittelematta, että Jorma Uotinenkin olisi riemusta sukkahousunsa repinyt.

Se oli kolmen sekunnin liikunnallista käyttölyriikkaa. Hyppysellisellä ihmisarvontuntoa, veitsenterällisellä ivaa ja tilkalla tummaa murhetta aromisoitu katukultturelli tyylisietoisku.

Rauhaa ja ihmisyyttä kaikille.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu