Hutkijan kammiosta

Päivä oli yhtä alakuloisen harmaata aitaa. Mutta oli vain askellettava kotiin askartelemaan arkista iltapalaa, toscanalaista maalaissalaattia palsternakkagratiinilla aateloituna.

No, semmoisen kuka tahansa mies laatii rakkaimmalleen.

Arkisuuden tylsä leimakirves hutkieli yhä tiuhemmin: Valkeisenlammen vierustalla rinnalle rähvelsi Ojarumpu, olkaveljeni. Yllään hänellä, uskalias tyyliniekka kun on, oli kaikissa sateenkaaren väreissä leimuava tuulipukunsa.

Ilkeys ei ole leimallisimpia luonteenpiirteitäni, joten en kommentoinut asua vaan kysyin:

– Mitä mieltä olet, Ojarumpu, muodin oikuista?

Ojarumpu tokkasi niille jalansijoilleen:

– Kun silmää telkkarista Pariisin muotiluomuksia, niin tapaa ajatus, että Pierre on siirretty lumelääkitykseen. Lavalla hoippuroi letka lenkokinttuista anorektikkoa strutsinsulkia lantiolla. Onhan se oiva asu jos aikoo kavuta lipaston kulmalle kotkottamaan.

– On siellä joukossa ajatukset harhaan vieviä töröhuulisia pörröpäitä joukossa…yritin minä.

– Kauneimmat naiset ovat Tampereella. Siellä on ymmärretty mustan maskaran merkitys katukuvassa, lausui Ojarumpu messevänä.

En hennonut mainita, että sanojen vääntely, siitä oli todistusaineistona tamperelainen Lauri Viita, on oire alkavasta jakomielisyydestä vaan liu’uin portaattomasti uuteen aihioon:

– Tutkijat ovat selvittäneet, että miehet pystyvät keskustelemaan luontevasti vain neljästä aiheesta, työstä, urheilusta, viinasta ja naisista. Naisilta irtoaa henkievästä jopa neljästäkymmenestä aiheesta minuutissa.

– Ovatko oikein tohtoriskoulun käyneet hoksanneet moisen?

– Suhtautumisesi tieteen ansioihin on kuvottavan pejoratiivinen…

– Minulla on, kuule, ihan käytäntöperäistä aineistoa teemoistamme, kauneudenhoidon ja naissuulauden keskinäisestä korreloinnista.

– Valaisset?

– Puolisoni, jonka lantiolla katseesi epäilyttävän usein harhaa, sanoi aamulla menevänsä kauneushoitolaan ja pyysi kaksi sataa. Hän palasi ja minä, houkka, heitin silmättyäni, että taisi olla hoitola kiinni. Siinä samassa, alta minuutin, hän julkitoi 40 kauneusvirhettä minussa, välimerkittömässä puheenvuorossa.

Taas me, luomukunnan tekoälyiset kruunut, olimme tainnutettu oikeassa olevalla tieteellä.

Eikö vaikka?

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu