Lääkärimarssi

Suomalaiset kunnioittavat lääkäreitään. Kirurgi on ammattiarvostuslistan ykkönen. Minäkin arvostan lääkärietiikkaa. Hei eivät näet kerro kuinka terveellistä konjakki on. Jos myöntäisivät, joisin itseni hengiltä.

Tuota tuumasin askeltaessani Valkeisenlammen viertä. Kohta takaa kuului ähellystä ja rinnalle rähvelsi Ojarumpu, olkaveljeni, sylissään valkoinen pahvilaatikko.

Ojarumpu on lähipiirissäni parhaita terveysalan tuntijoita. Hänen lempilukemistaan ovat lääkärikirjat. Niinpä hänessä orastavat kaikki sairaudet. No, vettä polvessa ei ole, vielä, hölskynyt.

Hänet on ylittänyt vain pilataiteen professori Kari Suomalainen, jolla oli, olen sen omin silmin nähnyt, Suomen kattavin kotiapteekki, seinällinen lääkkeitä.

– Sinä se arvostat lääkäreitä, otin aloitteen.

Ojarumpu tokkasi niille jalansijoilleen. Jatkoin:

– Mitäs sanot niiden ahneudesta? Saavat yhteiskunnalta ilmaisen koulutuksen, mutta ovat veronkierron eliittiä. Julkisen puolen väki kiiruhtaa päivän päätteeksi yksityiselle vastaanotolleen. Lääkefirmat järjestävät korruptiokonferensseja eksoottisissa kohteissa…

– Annahan arpeutua, Ojarumpu keskeytti. Koululääketiede on hieno juttu kun kuulee näistä älypillereillä omaisuutensa hankkineista tohtoreista, nivelenniksauttajista, enkeliterapeuteista, iiridiganostikoista ja mitä niitä onkaan. Tule mukaan ystäväni silmälääkärin syntymäpäiville. Vien kakun ja saat tavata erään tosi koppavan Hippokrateen valan unohtaneen mutta myös eettisesti yleviä ammattiauttajia.

Suostuin. Koska olen aina pukeutunut siististi mustaan olen aina edustuskelpoinen häihin, hautajaisiin ja syntymäpäiville.

Ojarumpu luovutti täytekakun sankarille. Kondiittorimestari oli kunnioittanut päivänsankaria taiteilemalla koristeeksi silmän. Sitä ihasteltiin, paitsi muuan gynekologi, joka viljeli moukkamaisia kokkapuheita näköelimestä.

Silloin Ojarumpu puhkesi kysymään:

– Arvaapa mitä elinsymbolia olemme suunnitelleet sinun kakkuusi?

Moukkatohtori marssi ulos sähäkästi. Niinpä minullekin jäi, vaikka kuokkavieras olin, osuus pirtuboolista.

Ojarumpua, uhrilampaaksi suostunutta, kätteli taas eettisesti korkeatasoinen lääkärikunta rakoille asti.

 

IMMU

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu