Arvoja nyppimässä

Maanantaiaamu, kyyhyksenharmaa. Valkeisenlammen yllä. Askellamme, olkaveljeni Ojarumpu ja minä, elämän (k)eväässä Valkeisenlamme äyrällä.
Poissa on se pimeän ajan piinannut ikääntyvän pettymys, että yhä joutui heräämään. Tilalla soivat tuulten, vetten ja metsien sinfoniat.
Vakavasti puhuimme. Kysyin Ojarummun tämän hetkistä mielipidettä maailman tilasta. Mitä on vähiten? Epäilin hiljaisessa mielessäni hänen kuittaavan yrmysti, että haistamattomia koiran perseitä mutta Ojarumpu muotoili:
– Paheksun arvojen ja aatteiden sattumanvaraisuutta. Periaatteista kyllä pasuunoidaan mutta niistä luistetaan heti jos ne uhkaavat taloutta.
– Jo vain, häpeän tunteminen on kadonnut, kadotettu.
Ojarumpu jatkoi ylväästi:
– Suvaitsevaisuusarvonsa joutuu jo kätkemään ettei joudu henkisesti hakatuksi. Luokka-asemasta riippumatta syrjäytettyjä ensin kartetaan, sitten torjutaan, halveksitaan ja lopulta vihataan.
Tuumasimme että vain hiljaisuudessa voi säilyttää eheytensä ja jalostua kyseenalaistajaksi, joka on kiusallinen ylimielisporvariston hillitty harmi.
Pitkospuitamme ovat yhä G.H. von Wrightin ajatukset.
"Kuinka saavutetaan yksimielisyys asioista, jotta lopullisilta katastrofeilta vältytään: väestöräjähdyksen hillitseminen, maapallon voimavarojen säästeliäs käyttö, ympäristön kunnioittaminen, asevarustelun rajoittaminen, huolehtiminen geneettisestä moninaisuudesta."
Perhearvot ovat monelta hukassa. Jos ei kykene hyväksymään toisen pieniä paheita, ei osaa nauttia hänen suurista hyveistäänkään.
Arvoja nyppiessä kirkastuvat elämän kristallikolmion kulmat: syntymä, rakkaus, kuolema. Ja suurin kaikista on rakkaus.
Ja katso! Vastaan askelsivat nykyiset, joskin alkuperäiset, puolisomme ja syvältä kaivautuivat Viljo Kajavan arvosäkeet, ne jotka aateloivat sielullekin sunnuntain:
”Arkipäivän harmaa repesi kahtia / kun sinä tulit kotia kohti. / Sinisen lähteen pisarat sormiltasi tippuivat, / lepänlehti hiuksissasi, / pyhäpäivä ja sini silmissäsi.”

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu