Käsivainot

On sanottu, että vasenkätiset ovat sopeutumattomampia ja kapinallisempia kuin oikeakätiset. Väitetään myös – yhä – että vasurit ovat säikympiä, äkäisempiä, huolestuneempia, psykooseille alttiimpia ja viinalle persompia kuin valtakätiset.

Näitä piirteitä olen havainnut itsessäni: ujous (en rupattele tuttavallisesti kenen tahansa kanssa) ja melankolia (ilo ja suru vaihtavat paikkaa pikaisesti).

Keitä vasenkätisi tiedämmekään: Aristoteles, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Picasso, Chaplin. USA:n vuosikymmeniin paras päämies – Obama.

Kirjoitan vasemmalla koska vasen käsi on lähempänä sydäntä.

Luonnonoikuksi hoksasin itseni vasta kun hoksasin molempikätisyyteni. On ihan sama kumpaan käteen otan työ- tai pelivälineen.

Olin koulu- ja opiskeluvuosina seitsemänä kesänä saneeraustöissä kirvesmiesten, maalarien ja muurarien apuna.

Hoksattuaan molempikätisyyteni he antoivat hankalat paikat hoidettavakseni. Siitä on yhä etua omakotitalossa.

Opin myös arvostamaan duunareita. Yhä kartankin ”kulttuuri-intellektuellien” tekoälyseuraa.

Monenlaista hupia molempikätisyydestä on ollut. Kun nuorena pääsi neidon kanssa autolla siimespaikkoihin, ei ollut väliä oliko kuskin vai matkustajan paikalla.

Koulussa muuan lanttuaivo kiusasi minua vammaisvasuriksi (kirjoittamisen vuoksi) mutta kun iskinkin upper-cutin oikealla niin persielleenpä tömähti riähkä.

Vasen- tai molempikätisyys leimaa yhä ihmisen vähemmistöön kuuluvaksi. Ei sitä pidä hävetä. Se on elämän ikibonusta.

Vasureilla tunne-elämää, mielikuvitusta ja luovuutta ohjaava oikea aivopuolisko on hallitseva.

Äkkivääriä jakoja olen aina kaihtanut. Siksien ole ikinä pitänyt kristinuskon tavasta jakaa ihmiset vuohiin ja lampaisiin. Mutta samaistunut olen aina vuohiin. Se on merkinnyt villimpää, epäselvempää ja yksinäisempää elämää.

Ehkäpä vasenkätisyys johtuu jo kohdussa syntyneestä vammasta. Herkkä vasuri potee sielunhätää kun hänet päkistetään tuosta salvadordalimaisesta kuun maisemasta maailman, jossa apinan raivo ja rotan häikäilemättömyys ovat arvossa.

Siksi vauvat itkevät syntyessään. Jos maailma olisi palkitsevan hyvä, vauvat nauraisivat ja olisivat molempikätisiä.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu