Satokuuri
Koskaan ei ole kuultu talonpojan suusta tätä: Hyvä sato!
Nyt valitus pieleen menneestä viljelystä on sateettomuuden ja kuumuuden vuoksi oikeutettua.
Mieleen palaakin (!) Nostradamuksen (1503-1566), lääkärin ja astrologin ennustus:
"Oudon linnun ääntä kuunnellaan / katon hengitysaukon kautta / niin kalliiksi käy mitallinen vehnää / että ihmiset alkavat syödä toisiaan."
No, kaksi on ihmisellä väkivahvaa vastustajaa – luonto ja hyperkapitallismin myötä syntynyt ylikansallinen pääoma.
IMMU
80-luvun lopulla erään katokesän jälkeen haastateltiin pohjanmaalaista maatalouskonekauppiasta ja kyseltiin miten kauppa nyt käy. Hän vastasi, että ”nyt mennee hyvin ku maajussit on saanu julumetusti katokorvauksia ja niillä on paljon rahhoo!”
Ilmoita asiaton viesti
”No, kaksi on ihmisellä väkivahvaa vastustajaa – luonto ja hyperkapitallismin myötä syntynyt ylikansallinen pääoma.”
Kumpi noista on vahvempi vastustaja?
Ilmoita asiaton viesti
…joka seitsemäs vuosi…
Piti tätä nyt suositella, vaikka pidänkin kirjoitusta vähän uskonollisena.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän uskonnollisena? Heh! Olen ollut (aikuis)ikäni uskonnoton. Jos tarkoitat taivaan hengitysaukkoa niin Nostradamus taisi tarkoittaa otsoniaukkoa. Hän oli kovin vaikeaselkoinen, epäselvä mutta kummallisen osuvia pohdintoja hänellä oli.
Ilmoita asiaton viesti
Syön ainoastaan ruisleipää ja olisin valmis maksamaan katokorvausta jokaisesta paketista jos se menisi suoraan viljelijälle.
Kun tietokonenörtti menettää kaikki tiedostonsa jossa hänen hienot ideansa ovat, niin muistaessaan tämän hän ymmärtää maanviljelijää, joka kävelee kuivanneilla pelloillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se välttämättä ole huono, mutta huono niillä, jotka toteuttivat kirjain kirjaimen mukaan vanhoja tapoja.
Jos joku olisi laittanut hybridilajikkeiden rinnalle maatiaislajikkeita tai pellot olisivat olleet aidossa viljelykierrossa niin tilanne ei olisi ollut yhtä huono.
Itse jouduin alkukesänä tehdä vaikka millaisia temppuja. Aluksi esim. porkkanat ja palsternakat eivät itäneet, koska kuumuus ja kuivuus estivät sen. Niinpä laitoin laajoja aloja katetta pellolle (tein uusintokylvön juhannusviikolla) ja kun tuli juhannussateet, porkkanat ja palsternakat itivät. Nyt kasvusto näyttää aivan normaalilta ja satokin parempi kuin viime vuonna.
Perunalle ajoin keväällä runsaasti hevosenlantaa ja muokkasin. Tämä siksi, että saan maankosteuden siirtymään orgaaniseen ainekseen. Nyt näyttää siltä, että yhden keinokastelukerran jälkeen, sato saattaa olla hyvä ainakin laadultaan. Mukuloiden määrä per varsi on keskimääräinen, joten mukuloiden koko määrittää sadon tänä vuonna. Perunaruttoa ei ole näkynyt ja varmuuden vuoksi ruiskutin ne koivutisleellä eli puhdistamattomalla ksylitolilla. Herkimmätkin lajikkeet, kuten parsaperuna ja manteli ovat aivan hyvässä kasvussa, eikä ruton oireita ole vielä nähtävissä.
Rehuohraksi valitsin kuorettoman maatiaisohran, jonka kasvukausi on lyhyt. Tähkä on hieman pidempi kuin viime vuonna ja jyviäkin näyttää tulevan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, luomuviljelijää haastateltiin ja hän kertoi myös, että luomu selviää paremmin tästä kuivuudesta.
Eikö nyt ole melkein vaatimus tuollainen keskitetty tehoviljely. Harvalla taitaa olla mahdollisuus sinun kaltaiseen toimintaan.
Ilmoita asiaton viesti