Parinuhdekonsulttina

Parisuhteen tilasta on kiivailtu taas. Naisten ja miesten töistä. Nalkutuksesta ja pihtaamisesta. Miksi aviovuoteesta tulee höylä- tai piinapenkki.

Hesarissa nuorehkoa naistoimittajaa arvelutti tänään, että suomalaiset avioparit viettävät liikaa aikaa keskenään.

Hän taitaa luulla, että silloin parisuhde kieroutuu kahden kaupasta huutokaupaksi. Sattuman kauppaa siis.

Rakkaus syttyy valon nopeudella ja sammuu äänen volyymilla.

Pareja on vihitty lentokoneissa. Pilvistä suhteessa usein pudotaankin. Hääkakkua on leikattu kenttälapiolla. Siitä voi poterojen kaivaminen alkaa. Sotakirveet haudataan mutta osapuolet painavat hautapaikan visusti mieleen.

Olen ollut vasta 44 vuotta samassa aviossa.. En ole siis pätevä avioasiantuntija, parinuhdekonsultti korkeintaan.

Vietän suurimman osan ajastani vaimon kanssa. Kavereita ei juuri ole, ex-työtoveriani Mikkos-Juhaa lukuunottamatta. Monen muun kohdalla pelkään aidosti, että seura saattaa tehdä kaltaisekseen.
Sain vaimon kun hän tilasi vihkiajan vt. naispormestarilta. Aikeitteni läpimeno ei siis ole taattua koska ne eivät ole kirkossa kuulutettuja.

Parisuhteissa on paljon nk. näkymätöntä työtä. Monen mielestä joku kosminen talonmies tai kodinhoitaja tekee ne työt, jotka eivät itselle kuulu.

Meillä on työnjakosopimuksia. Vedän vaikkapa ruohonleikkurin käyntiin ja rouva leikkaa. Olen kuulemma hommassa huolimaton. Teen pääsääntöisesti ruoat ja ne pedantisti.

Urheilua seurataan yhdessä. Vaimo koukutti minut taitoluisteluun. Minä riplailin hänet jalkapallon pariin. Yhteistä on myös kirjallisuus ja klassinen musiikki.

Suvainnette vihjata, että puolisoa valkatessa on syytä jättää silmät kotiin ja ottaa korvat mukaan. Moni ihastuu hymykuoppiin ja nai ylikiihottuneessa sieluntilassa koko henkilön.

Tulevaa anoppia on tarkkailtava. Onko ärjyä äkkijyrkkyyttä. Onko iiriksessä psykopaatin musta hulluuspiste.

Mökötyskestävyys on oleellinen. Jos parisuhde kestää viikonkin totaalihiljaisuuden siinä on toivoa.

Räväkkä riita puhdistaa ilmaa mutta sopii varoa, ettei puoliso joudu turvakotiin, lapset lastenkotiin ja itse matkustajakotiin.

Enenevästi on miehiä, jotka parisuhteen kutistuessa kauppareissuiksi ja taikahuilun uhatessa taantua vesijohdoksi hakevat pontta vaihtamalla kultaisen vaimon rautaiseen nuoreen hottikseen Toisaalta vaimo saattaa ottaa silmillään arkunmittoja rispaantuneesta halinallestaan.

Luotan ikääntyessä M. Waltariin:

Elämän syksyn tullessa / ainoa todellinen runo: / tuntea läheiseksi, ystäväksi / toinen ihminen / sanoitta.
Muuan pelko (miehinen?) silti on. Kun kauniin naisen kokee pelkästään lähimmäiseksi, elämä on ohi.

Parirauhaa.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu