Hikilinko vai rataässä?

Urheilu Ja kulttuuri on tahdottu aina asettaa vastakkain. Nyt ne sujahtavat toistensa lomaan kuin pirunnyrkin palikat: SUL:n puheenjohtaja on kolme vuotta kauppatieteiden tohtori, entinen kymmenottelijalahjakkuus. Hän luki kuntopyöräillessään mm. F.M Dostojevskin Rikosta ja rangaistusta.

Meillä vedotaan, huvittavan usein väärin ja yksisilmäisesti ymmärrettynä, Tuntemattoman sotilaan johtamiskulttuuriin.

Aivan erityinen on Itanille Dostojevskin Idiootti, sen ruhtinas Myškin, jolta saattoi oppia lukemaan ihmisten sisäistä elämää.

On mahtava etu urheilulle kun akateemisesti koulutetut ”tulevat kaapista” ja tuovat henkisen ulottuvuuden urheiluun.

Suvainnette päivittää omaa kiintymystäni kirjailijaan ja ihmisten lukemiseen.

F.M. Dostojevskin tuotantoa – ja elämää – leimasi kaksijakoisuus. Romaaneissa hänellä esiintyy suuria syntisiä, jotka kapinoivat sovittua ja määrättyä vastaan.

Vastavoimina heillä ovat Kristus-hahmot, Riivaajien Šatov, Karamazovin veljesten Aljoša ja Idiootin ruhtinas Myškin.

Kristus-hahmo on ihminen, joka on tarkoitettu pelastamaan kauneudella maailman.

Kaksijakoisuus paljastuu jo ruhtinaan nimessä: Lev Nikolajevitš Myškin (lev =leijona, myš = hiiri).

Ruhtinas on kaatumatautinen ja ollut lapsena ”tylsämielinen”, Sveitsissä muuan lääkäri onnistuu tekemään hänestä ihmisen.

Palattuaan Pietariin hän kiintyy herttaiseen Aglajaan mutta myös onnettomaan Nastasja Filippovnaan, jota vetää puoleensa sekä ruhtinaan hyvyys että pahan Rogotžinin intohimo.

Lopulta Rogotžin ryöstää Nastasjan ja murhaa hänet.

Poliisi löytää murhaajan ja ruhtinaan valvomassa ruumiin ääressä. Tappaja lähetetään Siperiaan ja ruhtinas, joka on muuttunut takaisin idiootiksi, palaa Sveitsiin. Hän on lopulta parantumaton tapaus.

Se on kirjan konkreettinen kehys. Paljon ei siis tapahdu.

Idiootissa ovat keskeisellä sijalle kirjailijan tyypilliset vastakohdat, usko ja järki, alistuminen ja kapina, rakkaus ja viha, hyvä ja paha. Ne liikkuvat kokemisen äärirajoilla.

Dostojevskin teoksissa ja elämässä valo ja varjo sekoittuvat tavalla, joka tuo mieleen kuvataiteen puolelta. On sanottu, että Dostojevski oli kirjallisuuden Rembrandt.

Idiootin loppukohtaus on se, jossa Dostojevskin romaanien maailmankuva tiivistyy yhteen hapuilevaan kohtaukseen ja kosketukseen. Siinä ovat läsnä kauneus, tuska, ilo ja armo – kaiken ydin.

Ken kysyy että mitä apua tuosta on urheilukentällä, hän ei liene kypsä Itanin kaltaisiin urheilujohtajiin Koulutuksen merkitys on jo näkynyt jalkapallossa: KuPS:n Jani Honkavaara on äidinkielenopettaja ja A-maajoukkueen Markku Kanerva opettaja myös.

He tietävät että hien lisäksi tarvitaan sitä ihmisten sisäisen elämän kaksijakoisuuden lukemistaitoa. Myös urheilussa.

Kaksijakoisesti:

IMMU

 

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu